Da li ste čitali predgovor za Nušićev komad „Sumnjivo lice“? Ako jeste, da li ga se sećate? Da li znate kakve su društvene okolnosti prethodile nastanku ove komedije a kakve su danas, nakon 128 godina?

Da li vam je to skroz u redu, ili bar na trenutak stanete i zamislite se nad tim? Pitanja ove vrste prethodila su nastanku inscenacije „Sumnjivog lica“ u režiji Vojislava Arsića.

Predstava dolazi iz Centra E8, u saradnji sa Mikser House-om (gde će 27. juna biti održana premijera). Ista ekipa saradnika je na domaću scenu postavila predstave Muškarčine i Crvena: Samoubistvo nacije, od kojih se ova potonja proslavila upravo zahvaljujući društvenim okolnostima i medijskom prijemu u Srbiji.

Ovog puta režiju i koncept potpisuje Vojislav Arsić, dramaturgiju Milena Bogavac, većina glumačkog ansambla učestvovala je i u prethodnim predstavama, uz zanimljiva „pojačanja“ u vidu ženskih uloga Jelene Bogavac, pozorišne umetnice (i Milenine sestre), i glumice Isidore Simijonović (Klip, Dobra žena). Arsić polazi od pretpostavke da se Sumnjivo lice u savremenom društvu, ali i – što je još gore – domaćim i regionalnim pozorištima tretira ili kao klasik ili kao „bezazlena komedija“, na koju se može otići radi zabave, nasmejati se i „ćao, zdravo.“ On stoga ovom dramskom delu prilazi sa brehtovskim otklonom, sa namerom da publici direktno ukaže na njegov politički i društveni kontekst. Isto tako, da ukaže na društvenu angažovanost samog autora, Branislava Nušića.

Autorski tim ove predstave navodi:

„Da li smo od Nušića uspeli da naučimo bilo šta? Zašto se ponosimo time što i nakon 128 godina imamo Sumnjiva lica, Gospođe Ministarke, Živote i druge opomene koje ne vidimo? Mi smo naučili da svoje poraze slavimo, da se njih sećamo, a da sve što je dobro prvo uništimo a onda ga proglasimo dobrim. Umesto toga, trebalo bi da nas bude stid što je Nušić i dalje aktuelan i što ga ne igramo kao epohu koje se sećamo, nego kao dnevno-političko-društvenu realnost. Izvini, Nušiću.”

Kako ova pitanja izgledaju postavljena na sceni, i kako izgleda kada se Vojislav Arsić putem Brehta sretne oči u oči sa Sumnjivim licem možete videti na sceni Mikser House-a 27, 28 i 29. juna u 21h.

Sumnjivo lice

Koncept i režija: Vojislav Arsić

Dramaturškinja: Milena Bogavac

Igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Predrag Vasić, Marko Panajotović, Đorđe Živadinović Grgur, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović i Aleksandar Vučković

Producent: Centar E8, Mikser House, Nušićijada Ivanjica

Karte za premijeru “Sumnjivog lica” u Mikser House-u možete kupiti u restoranu Mydan (Kozjačka 3-5, Senjak), Mikser House ili pozivom na broj 060 300 888 6

 

Izvor:CityMagazine.rs