Nedelja Reflektor teatra, omladinskog pozorišta koje reflektuje društvo!

Tokom druge polovine februara možete pogladati tri predstave novoosnovanog Reflektor teatra.

Milena Bogavac / Foto: Ivan Božić
Milena Bogavac / Foto: Ivan Božić

Na repertoaru su Sumnjivo lice. Najmlađa predstava RT-a, rađena po tekstu Branislava Nušića. Od nove godine, ova predstava ugledaće svetlost nove scene, Dorćol Platza. Izvođenje je zakazano za 22. februar u 20 časova. Nakon toga sledi predstava Žudnja, najemotivnija i najintimnija predstava RT-a. Imaćete priliku da je pogledate 23. februara od 20 časova na prisnoj galeriji Kulturnog centra Grad. Za vikend, u subotu 25. februara na repertoaru je najizvođenija predstava ove omladinske produkcije, Muškarčine, u Bitef teatru od 20 časova.

U 2017. godinu Reflektor teatar je zakoračio hrabro, sa velikim planovima. Za njih je februar mesec dobrih vesti, pored RT nedelje u Beogradu, odnosno mogućnosti da vidite RT predstave, moćićete i da posetite zvanični sajt Reflektor teatra. Na jednom mestu, lepo i jednostavno, kao posetilac sajta pronađite sve što vas zanima u vezi sa repertoarom, izvođenjima, gostovanjima, glumcima i glumicama, kao i produkcijskom timu, načinima na koje možete da pomognete razvoj RT i postanete njihov saveznik. Više na old.reflektorteatar.rs
Pitali smo Milenu Bogavac, dramaturškinju Reflektor teatra, kako ona doživljava stvaranje i budućnost ove omladinske nezavisne pozorišne produkcije.

Šta za tebe lično predstavlja osnivanje novog pozorišta i šta očekuješ od njega?

– Osnivanje pozorišta je čin koji me u svakom slučaju raduje. Ali, kada je u pitanju projekat zvani Reflektor teatar, moram da kažem da se osećam neobično: kao da je uvek bio tu. Kao da se odavno poznajemo, ali smo tek sad postali prijatelji na Fejsbuku. To je zbog toga što je osnivanje Reflektor teatra, samo korak dalje, na putu kojim smo krenuli davno, s pozorišnim produkcijama Centra E8. Ponosna sam što smo “porasli” dovoljno da se osamostalimo, ali u isto vreme imam i malu tremu: kako ćemo se snaći, znamo li dovoljno, kako će nas prihvatiti novo društvo? Taj osećaj mogu da uporedim sa upisivanjem fakulteta. Svojim dosadašnjim radom, položili smo maturski i prijemni, s visokim ocenama, ali nas, svejedno, čeka važna i velika promena. Nemam sumnje da ćemo biti dobri, kao i do sada, ali u svemu vidim šansu da postanemo još bolji, a za to je potrebno raditi više i bolje.

Zašto sada?

Prvi komad koji sam radila u produkciji Centra E8 su “Muškarčine”. One se bliže svom stotom izvođenju. “Crvena: Samoubistvo nacije”, igra se već dve godine, a tokom 2016. bila je i jedna od predstava o kojima se, u javnosti, najviše polemisalo. Naše “Sumnjivo lice” preti da joj preuzme tu titulu, a “Žudnja” nastavlja da pronalazi nove prostore i novu publiku. Ovome treba dodati i “Nemačku”, koja je proživela svoj pozorišni život, u Vranju, Beogradu i na festivalima, širom Srbije…Izvesno je da pravimo predstave i da ćemo nastaviti da ih pravimo. Zato je sada idealan trenutak za osnivanje pozorišta. Ono ne polazi od nule, već od petice… Za nama je pet produkcija, a to je solidna osnova za novi početak. S druge strane, naš cilj je oduvek bio da angažovano pozorište približimo mejnstrimu. Budući da smo do sada u tome imali uspeha, verujemo da je sada pravi momenat da se popnemo stepenik više. Biti Pozorište, malo je drugačije nego biti omladinska organizacija koja radi u pozorištu. Malo je zrelije i ozbiljnije, a ja sam sigurna da smo, kao tim, tom zadatku dorasli.

Zašto Reflektor teatar?

Naše pozorište se zove Reflektor teatar, zbog toga što reflektuje društvo. Tako smo radili do sada, a tako ćemo i nastaviti. Ukoliko se jednom delu društva ne dopada odraz koji vidi u našim predstavama, treba da se sete one: ne krivi ogledalo, ako ti je lice ružno! Treba se takođe uvek setiti i Brehta: “Teatar cenzura može samo da ojača, a cenzora da oslabi.”

Reflektor teatar i portal nadlanu.com poklanjanjaju najbržim čitaocima 2*2 ulaznice za sve tri predstave!

Svoje podatke (ime, prezime, broj telefona) pošaljite na e-mail adresu tatjana.misovic@color.rs!

“Sumnjivo lice” u Dorćol Patzu 22. februar, od 20.00h
“Muškarčine” 25. februar, Bitef teatar od 20.00h
“Žudnja”, 23. februar od 20.00h

Izvor: NaDlanu.com