Pravi muškarci u Srbiji danas savetuju mladiće: I za muškarca važi isto što i za automobile: brzina je ništa bez kočnica i kontrole.

Da li ste znali da predstava Muškarčine ovog aprila obeležava svoje jubilarno 100. izvođenje? Da li znate koliko je retka pojava u stvaralaštvu dokumentarnog i nekomercijalnog teatra proslavljanje 100. izvođenja?

Ovim povodom Reflektor teatar 25. aprila u Bitef teatru okuplja 100 uspešnih i ostvarenih muškaraca u Srbiji danas i tako želi da pošalje poruku poruku o važnosti promocije pozitivnih vrednosti i značaju koji kultura ima u edukaciji građana.

Muškarčine nisu samo u teretani, ringu ili na ulici. Možemo ih sresti na književnoj večeri, fashion week-u ili na televiziji. Aleksandar Gatalica – pisac, Igor Todorović – modni dizajner i Miloš Šaranović – sportski novinar su neki od pravih muškaraca koji su podržali događaj 100 za 100 i posavetovali mladiće, kako treba da se ponaša pravi muškarac.

Aleksandar Gatalica, pisac

Aleksandar Gatalica
Aleksandar Gatalica

Pravi muškarac može sto puta da počne. Čak i ako to znači da sto puta mora da počne da uči od početka ili odustane od nekih svojih ranijih stereotipa ili predrasuda. Uzor: neobično, to su bila dvojica pijanista. Jednog nisam poznavao i bio mi je uzor «na daljinu». Njegovo ime je Artur Rubinštajn koji me je naučio da čovek uvek mora da bude srećan, i da ne prestane da veruje, čak i u najtežim okolnostima. Kasnije sam lično upoznao još jednog pijanistu koji je poživeo 104 godine. Njegovo ime je Andreja Preger. On me je, među mnogim stvarima, naučio da se jedna obična mala kompozicija Šopena može toliko voleti da se svira čak 98 godina i da ne postane dosadna. To je slučaj sa jednim Šopenovim Nokturnom koji je maestro Preger svirao od svoje 5 kada ga je prvi put naučio, do 103, kada je poslednji put stavio ruke na klavijaturu – svaki dan. Pravi muškarac znači ostati iza svojih principa. Ne pogaziti svoju reč i biti osoba na koju drugi mogu da se oslone.

Poruka dečacima

Da uče od pravih muškaraca, a ne od lažnih. I za muškarca važi isto što i za automobile: brzina je ništa bez kočnica i kontrole.

Igor Todorović, modni dizajner

Igor Todorović
Igor Todorović

Pravi muškarac može mnogo toga 100 puta ali bih ja to podelio ovako: U odnosu s partnerom 100 puta može da se pita – Šta li je pod tim mislila? U poslu 100 puta može da kaže – Govorim li ja srpski ili? U saobraćaju 100 puta može da pomisli – Ko li im dade dozvolu? U izlasku 100 puta može da se pita – je l’ se mora kući? U teretani 100 puta može da samom sebi kaže – šta mi je ovo trebalo? U šopingu 100 puta može da pomisli da je to poslednji put da uopšte idem ? Na odmoru 100 puta može naduva dušek? I tako, rekao bih, može dosta toga i više od 100 puta, spisak je nepregledan. Moji uzori bili su realni i prisutni u mom okruženju. To su članovi moje porodice, posebno moj otac i moj deda. Pravi muškarac znači pre svega sposobnost da spozna svoje potencijale, svoju etiku, odgovornost. Da radi i stvara i da otkriva sve što donosi novo sutra jer da bi ste bili pravi morate uvek gledati u budućnost, u prošlosti ostaju oni koji su stari muškarci u Srbiji.

Poruka dečacima

Da rade na sebi, i to ne samo u teretani ( mada je korisno, svakako). Da se grade kao ljudi, kao profesionalci u poslu kojim se bave ili će se baviti, da drže široko otvorene oči i da budu otvoreni za sve novo što donosi budućnost i da postanu ličnosti, a ne samo lica koja imaju rok trajanja.

Miloš Šaranović, sportski novinar

Miloš Saranović
Miloš Saranović

Pravi muškarac može, a možda malo i mora, da se nasmeje bar sto puta nedeljno, da kaže Izvini, Hvala ili Molim, sto puta nedeljno. Da bude podrška bar sto dana u četiri meseca i da ne se ne ponaša kao siledžija makar živeo i celih 100 godina. Uzor: stereotipno, ćale. Mislim da nikada nismo razgovarali o tome šta znači biti muškarac, a siguran sam da se takve stvari ne uče pričom. Osmesi moje majke pokazivali su da je on takav bio. Nažalost ili na nesreću, biti pravi muškarac u Srbiji danas znači nikako ne biti tipičan muškarac u Srbiji već dugo. Ne mrštiti se, ne besneti, ne biti uvek najjači i najpametniji. Takva iluzija stvara frustracije.

Poruka dečacima

Da dobro razmisle da li zaista žele potčinjene žene, ćutljive devojke, tužne sestre i majke… Da li žele agresivno društvo, vladavinu jačih i nasilje kao prihvatljivo ponašanje. Možda bi, i pored svih stereotipa prostora, moglo pametnije i lepše… Važnije je da ih ljudi poštuju i vole nego da ih se plaše. I zdravije.

Događaj 100 za 100 podržali su Color Press Group, Color Media Communications, Ambasada države Katar i Advokatska kancelarija Sekulović