MUŠKARČINE U BEOGRADU, 102. PUT

Nakon jubilarnog 100. izvođenja predstave Muškarčine, Reflektor teatar svoj put, naravno, nastavlja! Prvo gostovanje zakazano je za 9. maj u Nišu, na Daskama humanosti sa predstavom Sumnjivo lice. Zatim, Muškarčine će gostovati u Sarajevu 11. maja, nakon čega se ponovo igraju u Beogradu na daskama Bitef teatra 17. maja, a potom i na Mikser festivalu 27. maja.

Fotografija – Ana Stojakov

Događaj 100 za 100 je doživeo veliki uspeh. Moramo napomenuti i da retko kom nezavisnom pozorištu pođe za rukom da doživi 100. izvođenje neke predstave. Okupili smo 100. pravih muškaraca u Srbiji danas, među kojima su bili Aleksandar Gatalica, Dragan Bjelogrlić, Miloš Saranović, Predrag Rajković, Nikola Janković, Branko Rosić i mnogi drugi. Pitali smo ih šta znači biti pravi muškarac, kakav on treba da bude, ko im je bio uzor, te da pošalju poruke dečacima.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar:

Pravi muškarac može 100 puta na dan da se udvara osobi s kojom je već u vezi. Zli jezici kažu da se time ne zavređuje samo nečije srce, već i plaketa „Zlatna papuča”. Zli jezici su zli. Uzor: Ticijano Sklavi, pisac, scenarista Dilana Doga. Uvek je u svojim pričama izražavao sumnju u „normalne, obične ljude”, verujući da baš u naličju tog privida stanuje sav užas sveta, te je saosećao s onima koje većina doživljava očudovišteno samo zato što su drugačiji. Njegov junak veliki je ljubavnik, ali i neizlečivi romantik, zaštitnik životinja, protivnik moderne tehnologije. Sklavi danas živi sa svojom izabranicom u kućici pokraj šume, s mnogo pasa i mačaka. Pravi muškarac? Isto što i uvek. Biti pristojan, plemenit, nesebičan, galantan ali ne snob, duhovit ali ne ciničan, hrabar ali ne hvalisav, požrtvovan ali ne samo pred publikom. Poruka dečacima: Da uprkos klimi koja ih uči da budu alfa-kabadahije, ipak budu ovo iz prethodnog odgovora. Nije teško.

Ostale odgovore, kao i informacije kako je događaj prošao, možete pročitati na sajtu Reflektor teatra.

Muškarčine su pozorišni dokumentarac o muškosti ovde i danas, u režiji Milene Bogavac i Vojislava Arsića. Izvođači, i ko-autori su: Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Rastko Vujisić i Uroš Novović.

Osnovna tema ove predstave je način na koji se muškost tretira, formira u našoj kulturi. Ideja koju treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu kulturološki nametnute norme koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu.

Više o predstavi možete pročitati na stranici Muškarčine

Cena karte je 600 RSD. Studenti, srednjoškolci i grupe ostvaruju popust od 50% i 35%. Članovi Light Card kluba ostvaruju popust od 30%.

Karte možete rezervisati na broj telefona 0603008886, na blagajni BITEF teatra (radno vreme od 18.00 do 20.00h danima kada se igraju predstave), ili na http://old.reflektorteatar.rs/rezervisi/.