Danica: Nismo jednaki, ali treba da budemo ravnopravni

Kada je čuvena baka na pitanje ’’Šta je 14. februara?’’ odgovorila ’’8. mart’’ i nije mnogo pogrešila, jer ono što 8. mart predstavlja, a što su mnogi pokušali da obesmisle, jeste borba koju svako od nas treba da vodi, gde god da se nalazi i 8. marta i 14. februara i bilo kog datuma u kalendaru – borba za ljudska prava (a samim tim i ženska, jer i One su, zamislite, ljudi).

Nećemo, kao mnogi danas, da pišemo o istoriji 8. marta i o tome kako nam je dosta kupovine ruža, karanfila, parfema, čokolada, samo zato što su vas ulični prodavci podsetili da je danas Dan žena. Želimo da se svi sami setimo da je svaki dan Dan žena, da poklone zaslužuju zbog svakodnevne borbe i davanja sebe, a ne zbog pukog datuma.

Želimo da se osvrnemo na to da 8. mart nije izmišljotina nekih nadobudnih, nezadovoljnih i, kako se često kaže, ružnih žena, koje nemaju muškarca da ih dovede na svoje mesto. Ovaj datum nije dan borbe za jednakost. Mi nismo jednaki. Muškarci i žene nisu jednaki. Ovo je dan za ravnopravnost. Jer mi treba da budemo ravnopravni. Suština ove borbe je da muškarci i žene imaju jednaka prava. To znači da nije nužno da čitav ženski rod seče drva i čisti sneg, a da muškarci uđu u kuhinju, ili uključe veš mašinu. To samo znači da, ako je žena sposobna da seče drva i čisti sneg, vodi kompaniju, njoj bude dozvoljeno da to čini, pod jednakim uslovima i za jednake zasluge kao i muškarci. To samo znači da ne postoje ’’muški’’ i ’’ženski’’ poslovi, nego poslovi koje neko može ili ne može da obavlja, ali ne i da mu se sudi, smanjuju plata i prava, samo zato što je ženskog pola.

Poznato je da Reflektor teatar stalno vodi borbu za sistem vrednosti, koji zastupaju svi njegovi članovi, a kojeg, između ostalog, čini i stavka da žene mogu da žive u savremenom svetu i da se poštuju njihova prava i sloboda.

Bilo da kroz predstavu ’’CRVENA: Samoubistvo nacije’’ govorimo konkretno o ženskoj slobodi da koristi svoje telo i živi život onako kako želi, o njenim pravima, odlukama i ugroženosti u ovom svetu, ili kroz druge predstave govorimo o načinu na koji se treba ophoditi i gledati na Ženu, ili, pak, pričamo o nekim znamenitim Ženama, trudimo se da svojim radom 8. mart ne činimo datumom, već smislenom borbom, kojom ukazujemo onima, kojima to još uvek nije jasno, da je ravnopravnost neophodna da bismo mogli da kreiramo zdravo društvo, kao i da pružimo podršku onima koji to već znaju.

Hvala što ste tokom čitave godine sa nama u toj borbi! Mi #svetlimoumraku zahvaljujući vama.

Drage dame, srećan 8. mart! Dragi momci, ne shvatajte ovaj datum kao obavezu da kupujete poklone – razumite ga kao dan koji bi trebalo da vašim dragim damama donese srećniji život.

 

Danica Đokić, volonterka Reflektor teatra