Retrospektiva: 2019. u Reflektor teatru

U janaru, koji nam je svakog trenutka sve bliže, naš teatar napuniće tri godine. Kao što već znate, Reflektor teatar iznikao je iz pozorišnog rada Centra E8 još 2017. godine, a ovaj period je, kako kažu neki preduzetnici, odličan da procenimo uspešnost svog dosadašnjeg poslovanja.

Kako to radimo svakog decembra, i na kraju ove godine, odlučili smo da ponovo pogledamo unazad i saberemo utiske. Ova godina je za nas bila veoma izazovna, s obzirom na to da je naša Aneta bila u Londonu, a Minja u Šapcu. Ipak, tim Reflektor teatra pokušao je da svim snagama održi kvalitet rada i, uz stalnu podršku osnivača teatra, nastavi da svetli u mraku što jače.

Tokom 2019. godine smo, zahvaljujući učešću u raznim projektima, poput Mission: OXYGEN ili obeležavanja punoletstva GIZ-a, obišli brojne gradove u Srbiji: Vranje, Trstenik, Niš, Kraljevo, Krajišnik, Suboticu, Zaječar, Čačak, Novi Pazar…

U Domu omladine Beograda, održana je premijera naše predstave „Ekstremizam: Kako ja ovo sinu da objasnim?”, a osim toga bili smo i podrška ekipi predstave „Da li bi htela da se još ponekad nađemo”.

Sa ekipama svojih starih, poznatih predstava, obišli smo Novi Sad, Užice, Ćurpiju, Rijeku, Pančevo, Vrnjačku Banju, Šabac, Bačku Topolu i Bileću, a naše lampice usavršavale su se i sticala nova iskustva u Londonu i u Rimu.

Beskrajno smo ponosni na svoje glumce koji su tokom ove godine učestvovali u brojnim predstavama, radionicama, performansima i snimanjima raznih spotova, serija i drugih projekata i time pokazali da svetlimo u mraku i van granica svog teatra.
Takođe, organizovali smo i koncert KIC POP hora i izložbu fotografija Aleksandra Kebare u Beogradu, pod nazivom „Bez dileme – Antifašizam”. U novembru smo učestvovali na završnoj konferenciji projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“, pod nazivom „Dijalog za mlade“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, gde smo, kao nezavisna omladinska produkcija, preneli svoja iskustvau oblasti socijalnog preduzetništva.  Na Internacionalnom festivalu pozorišta, osvojili smo nagradu „Promenada”za doprinos razvoju kulture i umetnosti. Tokom leta smo bili deo i Zone Novog optimizma u Šapcu, a naši Minja i Vojkan su učestvovali i na Prognanoj, a slobodnoj Nušićijadi u Beogradu i u Ivanjici. Ove godine smo proslavili 7. rođendan naše najigranije predstave  „Muškarčine” u Beogradu i u Novom Sadu. Sa Centrom E8, učestvovali smo u dodeli nagrade „Pravi muškarac” Branislavu Trifunoviću. Ostvarili smo saradnju sa dnevnim listom Danas, u vidu popusta od 30% na ulaznice za naše predstave svim članovima njihovog Kluba čitalaca. Za kraj godine smo skupljali paketiće za mališane iz Prihvatilišta za decu Beograd, ali i prodavali „Priče za odrastanje za velike i male”, sa prijateljima iz Pagba Books-a, za decu sa dijabetesom. Takođe, započeli smo i rad na novom projektu – predstavi „Urednik”, za koju su već održane prve audicije za glumce. A za sam kraj godine, neočekivano ste nas obradovali kada je broj pratilaca naše Fejsbuk stranice prešao 9000.

Ipak, iako smo srećni zbog svih ovih uspeha, svesni smo da smo doživljavali i pehove i da moramo još mnogo da učimo. Upravo to nas je navelo da godinu ne završimo skrštenih ruku, već smo krajem decembra održali sastanak članova Reflektor teatra i doneli velike odluke o kojima ćemo vas obavestiti, a koje će narednu godinu učiniti još izazovnijom, ali, nadamo se i uspešnijom. Greške su tu da bismo na njima učili i zato verujemo da ćemo i naredne godine prevazilaziti izazove jači, pametniji i vedriji. Takođe, nadamo se da ćete i dalje biti uz nas, jer ste i vi lampice zahvaljujući kojima #svetlimoumraku!

Srećnu i uspešnu 2020. godinu želi vam tim Reflektor teatar!