Gde su? Šta rade? #2 – Crvena: Samoubistvo nacije

Druga epizoda internet emisije „Gde su? Šta rade?“ na YouTube kanalu Reflektor teatra  bila je 8. aprila u 17h. I ovog puta, u ulozi voditeljke i voditelja emisije su se našli Milena Minja Bogavac i Vojkan Arsić. Gosti su bili neki od glumaca predstave „Crvena: Samoubistvo nacije“Alek Surtov, Aleksandar Meda Jovanović, Anđelko Beroš, Đorđe Živadinović Grgur, Janko Cekić, Jovan Zdravković, Uroš Milojević, Uroš Mladenović, Uroš Novović, Marko Panajotović, Stefan Uroš Tešić i Zoran Pajić.

Na prva pitanja – Gde ste? Šta radite? – odgovarili su na različite načine. Naime, neki od naših glumaca su vreme u izolaciji iskoristili da nauče nove recepte poput Mede, Đorđa i Uroša Novovića, dok su se neki, poput Anđelka i Uroša Milojevića, žalili jer im je „frižider postao najbolji prijatelj“. Šalu na stranu, u emisiji su  se glumci bavili i dosta ozbiljnim temama, uostalom kao i u samoj predstavi. Posebnu pažnju su posvetili temi fizičkog zlostavljanja žena i porodica, kao i nasilju na internetu. Slobodno se može reći da su postavili veoma značajna pitanja, pre svega medijima i institucijama, na koja je bitno što pre dati adekvatan odgovor. Neka od njih su: Kako zlostavljani mogu prijaviti nasilje ukoliko su zatvoreni celog dana u kući sa zlostavljačem?; Kako se obavljaju abortusi tokom ovog perioda, ali i šta se dešava sa trudnicama koje sada treba da se porode. Marko Panajotović je i sam dao primer država koje sprovode efikasnu praksu. Naime, u nekim državama žena može otići u apoteku i tražiti „Masku-19“ koja je šifra za to da se nad njom vrši zlostavljanje, pri čemu radnik ili radnica u apoteci može pozvati policiju, pitajući se da li tako nešto može funkcionisati u Srbiji.

Ekipa Reflektor teatra apeluje na sve da zajedno preispitamo društvo i sistem u kome živimo, razmišljamo o tome na koje sve načine situacija u kojoj se trenutno nalazimo može da utiče na već otežan život ljudi, ali i da pomognemo kako god možemo – pozivanjem policije kada čujemo zlostavljanje, pomaganjem susedu pri kupovini namirnica, ili čak i samim ostajanjem kod kuće. Ako ste sami žrtva nasilja ili poznajete nekoga kome je pomoć pri borbi sa nasiljem potrebna, ovo su brojevi telefona na koje se možete javiti:

Autonomni ženski centar (podrška ženama koje su preživele nasilje)

  •  SOS telefon dostupan od 10 do 15h svakog radnog dana: 0800 100 007
  •  SOS telefon za pravnu podršku dostupan od 10 do 15h svakog radnog dana: 011 26 56 178
  •  E-mail: zene.savet@azc.org.rs, pravnapomoc@azc.org.rs
  • SOS služba za podršku ženama u situaciji nasilja tokom vanrednog stanja: 066 006 606

Drugu emisiju možete pogledati ovde.