Promocija zbirke pesama „Zaljubljenica”

U utorak, 28. aprila, od 18h održavala se online promocija zbirke pesama „Zaljubljenica” na Reflektorovom YouTube kanalu. Naime, reč je o knjizi poezije autorke Sare Špelec iz Slovenije, čije pesme su čitali glumci predstave „Muškarčine”: Rastko Vujisić, Nikola Pavlović, Uroš Novović, Đorđe Živadinović Grgur, Alek Surtov, Jovan Zdravković i Marko Panajotović. Marko je, kao direktor Reflektora i moderator programa, poželeo dobrodošlicu svima koji su se uključili, a potom prepustio reč specijalnom gostu Naniju Poljanecu, dugogodišnjem prijatelju našeg teatra i značajnom negovatelju kulture u našem regionu, a i šire. Nani se osvrnuo na to da je promocija trebalo da se održi istog dana, na Sarin rođendan, u Aninoj galeriji u Rogaškoj Slatini, uz izložbu fotografija Mladena Teofilovića, koji je ilustrovao zbirku  „Zaljubljenica”, ali da se to nije dogodilo zbog pandemije. Nakon uvoda, osvrnuo se i na prijateljstvo sa ekipom Reflektora, te na to koliko mu znači to što se promocija ipak dogodila, makar i online, a radost je odmah zatim podelila i Sara svojim uvodnim govorom.
„ Zbirka sadrži moju ljubav prema životu, empatiji i ljudima, među kojima nikada nisam pravila razlike  — za mene je čovek ili dobar ili loš. U mojoj zbirci ima mesta za beskućnike, pesnike (…) — posvećujem je živima, mrtvima, svima koji su na neki način privukli moju pažnju”, započela je Sara.
Nakon kratke priče o zbirci, autorka se osvrnula i na ideju o njenom nastanku koju je inicirao upravo Nani, te na to ko je sve doprineo da se ona i ostvari samo nekoliko meseci nakon objavljivanja njene prve zbirke. S nestrpljenjem, prepustila je potom reč glumcima koji su redom čitali odabrane pesme iz zbirke i objašnjavali usput zašto su baš one njihov izbor. Među pročitanim pesmama našle su se: „Torta”, „Čežnja”, „Mali princ”, „Cigareta”, „Košmar” i dr. Osim o razlozima za odabir pesmama, Muškarčine su popričale sa Sarom i o srži zbirke, pa se tako Đorđe osvrnuo na izvor njene inspiracije, pitavši je da li čita druge autore, koliko ima njihovog uticaja na njeno stvaralaštvo i da li se tog uticaja nekad plaši, u smislu upijanja njihovog stila pisanja. Sara je odgovorila da je normalno da postoje uticaji pesnika koje čita i da tome nijedan stvaralac ne može da se odupre, ali da piše o onome što nju inspirište, bez obzira na to koliko su drugi o tome pisali. Nakon čitanja, u razgovor se ponovo uključio Nani, koji je radosno poručio da će se, kad sve ovo prođe, promocije ipak održati i u Rogaškoj Slatini, ali i u Beogradu, kada ćemo se svi ponovo družiti i upoznati nove ljude, te poslao pozdrave iz Kunsthausa. Za kraj Sara se zahvalila glumcima rekavši im da su pročitali upravo neke od njenih omiljenih pesama, a uz Markovu zahvalnicu upućena je čestitka u ime celog Reflektora, kada je Jovan u svom „muzičkom delu” Sari posvetio rođendanske pesme. Zbirku možete pronaći klikom na —  „Zaljubljenica”   Snimak promocije možete pronaći ovde.
Vizual: Teodora Denčić
  google-site-verification: google52b5b0a558839631.html