Urednik u krizi #3

Vanredna situacija i dalje traje, a naša redakcija Forma TV-a ne prestaje sa radom. I ove nedelje naši novinari idu u korak sa dešavanjima tokom proteklih dana. Posebno je značajno to što se na dan emitovanja nove epizode serijala „Urednik u krizi” obeležavao Međunarodni dan slobode medija, za koju ne možemo reći da postoji u našoj zemlji o čemu nam svedoči naša ovonedeljna emisija.

Novinari imaju ideje za priloge, ali one će definitivno biti modifikovane uz „blagu“ sugestiju urednice. Svako ima mogućnost iznošenja ideja, sloboda govora je potpuno ispoštovana, ali da li će tako biti realizovano? Uglavnom ne. Šta u tom momentu novinar može da uradi? Da se prilagodi ili možda ne, ali samo ako je dovoljno hrabar i kreativan. Država je odredila ekonomske mere za pomoć malim i srednjim preduzećima, nasuprot tome upravo ta mala i srednja preduzeća propadaju, a preduzetnici se bune. Ipak, ne treba pisati o tome. Bolje je možda skrenuti pažnju na higijenske i sanitarne uslove koji se moraju ispuniti kako bi se sprečilo širenje virusa. Imamo obolele, ljude na respitorima, virus je i dalje tu, ali moramo krenuti da radimo, jer je privreda u problemu i mnogo ljudi ostaje bez posla. Šta je bolje od poslanika koji će skrenuti pažnju pričama o satanizmu, kanibalizmu i 5G mrežama kao potencijalnim opasnostima? Kako je to najbolje predstaviti? Može se pustiti snimak i neka društvene mreže odrade svoje, ne moraju baš i ozbiljni mediji da se bave time. Posle toga više niko neće razmišljati o pravoj opasnosti od virusa i načinu na koji se možemo zaštiti, već će mozak uposliti teorijama zavere. Odlična zabava za ljude koji su već na kraju živaca, zatvoreni već dugo u svojim kućama. Upravo tim ljudima vreme provedeno u karantinu pokušavaju da olakšaju glumci, muzičari, pevači, razni umetnici i umetnice koji nam pružaju ono što najbolje znaju, a to je deo sebe kroz svoja dela. Bilo da pričaju našoj deci bajke za laku noć, emituju neku svoju predstavu, razgovaraju sa nama u lajv uključenjima – jednostavno su tu. A kako im država zahvaljuje na tome, ako uzmemo u obzir i da mnogi od njih žive samo od svojih dela i prehranjuju porodice, a sada ne mogu da rade? Pa, odvaja 0 dinara iz budžeta, kao pomoć za saniranje posledica vanrednog stanja i ostavlja ih da se sami bore potpisima i peticijama. Članovi redakcije Forma TV-a nisu jasno mogli da definišu da li su u ovakvom stanju u goroj poziciji od umetnika, ali jedno je sigurno – ipak postoje granice ljudskog i profesionalnog dostojanstva – ćevape neće jesti!

Koliko god se trudili da sve gore navedeno previdimo i prećutimo, ono što sigurno ne možemo da ne čujemo jeste buka –  svaki dan prisutna i sve jača. Da li je neko uspeo da nadmudri našu urednicu „u krizi”  pogledajte ovde.