Veče pod Reflektorom #5

Došao je i taj dugo iščekivani trenutak kada šetnje noću neće biti praćene kaznom. Ipak, čini se da će nam biti potrebno vreme da se naviknemo na buđenje zaspalih i tihih ulica kakve smo posmatrali prethodna dva meseca. Naravno, kao što to svi dobro znamo, važno je da se čuvamo i dalje.

Iako su šanse da se, kao do sada, nalazimo u svojim kućama u tačno 21h manje, ekipa Reflektor teatra vredno nastavlja da radi i emituje „Veče pod Reflektorom”, emisiju nastalu kao produkt vanrednog stanja. Pozivamo vas da nas i dalje pratite preko Instagram lajva na profilu Reflektor teatra, svake večeri u 21h.

Tokom prethodne nedelje novi, sjajni gosti pravili su nam društvo svojim pričama.

Nedelju smo započeli razgovorom između glumca Jovana Zdravkovića i Aleksandre Veljković, njegove gošće i koleginice, koja radi kao viši stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Aleksandra od samog početka pruža veliku podršku našem teatru, i kroz saradnje i kroz druženja, pa nismo mogli da je izostavimo u novoj emisiji.

Odmah zatim, emisiju je vodio glumac Janko Cekić zajedno sa svojim kolegom i gostom Stefanom Buzurovićem, poznatom po ulozi u seriji „Istine i laži”. Jedan u glumaca u našoj novoj predstavi „Urednik” je i Vladan Slavković, a on je u svoju emisiju pozvao Mariju Medenicu, takođe glumicu i ljubiteljku pozorišta.

U 45. emisiji gost Marka Panajotovića, našeg glumca i direktora, bio je Srđa Popović, jedan od osnivača pokreta „Otpor”, politički aktivista i osnivač međunarodne organizacije “Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije” (CANVAS), koji je podelio svoja iskustva u aktivizmu, a posle čijih reči je, ako je sudeći po reakcijama pratilaca, zavladala motivacija i neka nova, ali realna nada da je promena stanja današnjeg društva zapravo moguća.

Ove nedelje smo prvi put zasvetleli i u dalekoj Americi, jer je gost glumca Aleka Surtova, bio  John Crownover iz organizacije CARE, dugogodišnji saradnik i prijatelj našeg pozorišta, kao i borac za rodnu ravnopravnost. John je sa nama delio svoja iskustva iz Srbije, kao i prakse aktivizma kojima se trenutno bavi, a takođe je pričao i o „Budi muško” projektu, u okviru kog je nastala i naša predstava „Muškarčine”.

Glumica Jelena Rakočević, koja je deo predstave „Urednik”, ugostila je Ognjena Isailovića, prijatelja i filmskog reditelja, sa kojim je govorila o njegovim brojnim uspesima, te nas pozvala da pogledamo filmove dostupne na njegovom Vimeo kanalu na kojima je radio. U narednoj epizoi, gošća Nikole Pavlovića, jednog od naših Muškarčina, bila je Julie Le Lay takođe glumica, rodom iz Francuske. Julie nam je pored ideja o umetnosti ispričala i o svom oduševljenju prema solidarnosti Beograđana s kojom se susrela.

Nove goste i nove teme očekujemo i naredne nedelje, a do sledećeg susreta, nastavite da se čuvate i u slobodi.