Reflektor teatar, nezavisna omladinska pozorišna produkcija izrasla iz programa organizacije Centar E8 (s kojom i dalje blisko sarađuje), na sceni Dorćol placa otvorio je novu pozorišnu sezonu pod imenom „Postistina je laž” predstavom „Muškarčine” Vojislava Arsića i Milene Bogavac.

– Kao teatar stvorili smo i obeležavamo novi vizuelni identitet. Imamo novi početak sa novim-starim ljudima koji rade i volontiraju u Reflektoru, a ono što je još bitno jeste da krećemo da igramo na otvorenoj sceni Dorćol placa posle toliko vremena – rekao je Marko Panajotović, novi direktor i dugogodišnji član trupe, i ove podele.

Koautori i izvođači komada koji se igra već osam godina su Marko Panajotović, Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Uroš Novović, Rastko Vujisić, Jovan Zdravković i Nikola Pavlović. Oni su pokušavaju da odgovore na pitanje šta znači biti pravi muškarac u Srbiji danas, secirajući stereotipe o muškarcima sa Balkana i preispitujući sopstvena iskustva.

Kako je Reflektor i najavio, ovoga puta analizirali su i da li pravi muškarac zna kako da se igra sa detetom tokom vanrednog stanja kada više ne može da bude na poslu ceo dan, da li vezuje kravatu za onlajn sastanak, da li kuva u karantinu i da li može biti muškarčina u roze pidžami.

– Ta predstava je nastala iz iskustva mladih ljudi iz projekta „Budi muško” i priča sedam osoba koji u tom trenutku nisu još ni upisali fakultete (sada su već glumci). I baš zato, mnogi mladi se i prepoznaju kada je gledaju. Jako je dugovečan i uspešan komad i mogu reći da je na neki način postao i pokret, jer su neke predstave, čak i drugih pozorišnih ansambala, nastale po principu ove – navodi Panajotović i dodaje da, kao i svi komadi Reflektora, i ovaj je društveno angažovan, jer ekipa smatra da čovek treba da se bavi društvom i, pored svog osnovnog zanimanja, pronađe vreme i za taj segment.

Tokom vanrednog stanja, ovaj teatar je kreirao niz onlajn sadržaja koji su imali cilj da budu podrška građanima u teškim trenucima. Dvadeset dvoje članova glumačke i autorske ekipe na virtuelan način je kroz emisiju „Veče pod Reflektorom” ugostilo 64 umetnika i s njima odgovaralo na pitanja gledalaca, što je bio najgledaniji virtuelni program ove nezavisne produkcije.

Za ljubitelje njegovih predstava, uz molbu posetiocima da poštuju mere zaštite na javnim okupljanjima, Reflektor je spremio još izvođenja – 20. juna „Sumnjivo lice”, 23. juna „Ekstremizam – Kako ja ovo sinu da objasnim?” i 1, 2. i 3. jula „Urednik” – ali i digitalne sadržaje i posebna izvođenja predstava „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” i „Urednik” preko leta.

Autorka: Jovana Cvetković
Fotograf: Marko Spasojević
Izvor: Politika