Predstava „Ekstremizam – Kako ja ovo sinu da objasnim?” u režiji Vojkana Arsića, kuće Reflektor teatar, izvedena je na sceni „Dorćol placa”. U komadu igraju Dejan Maksimović, Ema Muratović, Rade Maričić i Jelena Simić, koju je ovog puta zamenila Ana Keserović.

– Tema ove predstave je ekstremizam i njegovi različiti aspekti u zemlji i svetu – politički, religijski i etnički. Bavimo se pitanjem šta dovodi do ekstremizma i koje su njegove posledice – objasnio je Dejan Maksimović.

Njegov kolega Rade Maričić komad vidi kao razgovor o netrpeljivostima koje se „dešavaju svakodnevno između nas, u našoj međuljudskoj interakciji, a da toga uopšte nismo ni svesni” i misli da je bitno da se „te stvari osvešćuju da bismo gradili toleranciju ka različitostima”.

– Ovo je žanr postdramskog dokumentarnog pozorišta. Nije igrana predstava, nego smo mi bili koautori i birali sadržaj koji želimo da predstavimo publici – naveo je Maričić.

Ekstremizam se desi kada stavovi koje ljudi zastupaju ili brane uđu u prostor tuđe slobode i tu se dogodi sukob, smatra Ema Muratović.

– Kod ovog projekta privukla me je tema zato što je aktuelna. Mislim da je sada još aktuelnija nego što je bila kada smo krenuli – rekla je Muratovićeva.

Fotograf: Marko Spasojević
Autorka: Jovana Cvetković
Izvor: Politika