Reflektor teatar i Dorćol Platz

ponosno predstavljaju

!!! POZORIŠNI KOMAD U PROŠIRENOJ REALNOSTI !!!

ĆAO SVIMA

Pravda za influensere

 

Koncept i režija:

Vojkan Arsić

NOVO POZORIŠNO ISKUSTVO

Pretpremijera: 26. septembar 2021.

PREMIJERA: 27. septembar 2021. 

Prva repriza: 28. septembar 2021.

Izvebedni tekst:

Milena Bogavac, Sofija Dimitrijević, Mila Jovanović, Marija Ratković

Koautorska i glumačka podela:

Đorđe Galić – ZORAN JANJUŠEVIĆ JUNI

Nikola Pavlović – SLOBODAN ZDRAVKOVIĆ EJT

Tanja Petrović Živković – TAMARA DAČIĆ TAŠA

Maja Šuša – NEDA MATIĆ

Voditelj programa:

Marko Panajotović

Stručna konsultantkinja:

Katarina Ivakić Vuksanović

Stručni saradnici/ce:

Jelena Bogavac, Ivana Bogdanović (Represent communications), Kristina Kastelac (Teto važi), Jelena Milakov, Jevrem Ratković, Ivana Canić

Muzika:

MKDSL

Dramaturgija:

Milena Bogavac

Videografija i fotografija:

Jovana Barović, Natalija Milošević, Luka Palić, Miloš Savić,

Jana Stanisavljević, Aleks Zain

Šminka:

Iva Baraga, Katarina Lučić

Ilustracija plakata:

Sanja Drakulić

Organizacija:

Kristina Anđelković, Aleksandar Bradić, Anja Davidović, Nikolina Marković, Danica Milanović, Anđela Ristić, Ana Stojanović

Izvršni producenti:

Vojkan Arsić i Marko Panajotović

Predstava je deo Projekta LIBERTY

realizovanog u okviru programa „Creative Europe“ Evropske unije

Projekat je podržala Fondacija „Jelena Šantić“

Deo sredstava za predstavu prikupljen je dobrovoljnim donacijama građana i građanki u okviru kampanje „VIŠE OD PUBLIKE“

Produkcija:

Reflektor teatar i Dorćol Platz

Novo pozorišno iskustvo

POZORIŠTE U PROŠIRENOJ REALNOSTI

 

Predstava #ĆaoSvima odvija se u dve ravni:

u virtuelnom i stvarnom prostoru, kreirajići utisak „proširene teatarske realnosti“.

Upotrebom novih medija, mobilne telefonije i interneta, predstava traje čitav dan – u vašem telefonu i na vašim društvenim mrežama. Nakon što prvi deo predstave izvodimo komunicirajući preko telefona i interneta, drugi deo odvija se uživo, u prostoru izvođenja. Svi delovi predstave su interaktivni, pa imate priliku da glasate, postavljate pitanja i šaljete poruke likovima predstave.

FAQ:

  • Kako funkcioniše izvedba predstave u virtuelnoj realnosti?

Prilikom online kupovine ulaznica za predstavu #ĆaoSvima, od publike se očekuje da produkciji ostavi svoju e-mail adresu. Nakon toga, na ovu adresu, dobićete mejl sa instrukcijama i likom za formular, u kom vas ljubazno molimo za sledeće podatke: vaš broj telefona i link do vašeg profila na mreži Instagram. Ovi podaci su nam potrebni kako bismo komunicirali sa vama, na dan izvođenja same predstave.

  • Za šta se koriste moji kontakti i informacije o ličnosti?

Podaci koje nam dajete, koriste se isključivo za izvođenje same predstave. Ona traje od jutra, do mraka. Na dan igranja, bićete dodati u viber grupu, gde ćete komunicirati sa ekipom predstave. Na svom instargamu, moći ćete da vidite eksluzivne sadržaje, namenjene samo publici predstave. Tokom dana, imaćete priliku da sa likovima predstave razgovarate telefonom. Na samom izvođenju predstave, vaš mobilni telefon biće vam neophodan, kako biste učestvovali u interakciji sa glumcima na sceni.

  • Šta se događa sa mojim podacima, kada se predstava završi?

Svi podaci se brišu i produkcija predstave se obavezuje da ih neće koristiti u druge svrhe, niti ih ustupati trećim licima.

  • Šta ako ne želim da vam ostavim svoje podatke, ali ipak želim da dođem na deo predstave koja se izvodi uživo?

Propuštate zanimljiv deo predstave. Moguće je da predstavu ispratite i na ovaj način, ali – za istu cenu ulaznice, dobijate manje sadržaja. Ohrabrujemo vas da se ipak uključite i u deo predstave koja se odvija na internetu. Takođe, dajemo vam garanciju da vaši podaci neće biti zloupotrebljeni niti upotrebljeni u svrhe koje ovde nisu navedene.

  • Koliko vremena gledalac mora da posveti ovoj predstavi?

Odgovor je jednostavan: koliko želi. Ukoliko vam naši likovi budu zanimljivi, možete provesti sate, proučavajući njihove instagram profile, pre ili posle živog dela predstave. Ukoliko to iz nekog razloga ne želite, videćete tačno onoliko koliko vam je potrebno da pratite priču. Na dan izvođenja, svaki put kada uđete na instagram ili viber, uz sve ostale sadržaje i poruke, videćete i sadržaje koje deli naša predstava.

 

Tema, ideja i fabula  

INSTAGRAM KAO RADNO MESTO, POPULARNOST KAO VALUTA

 

Predstava #ĆaoSvima bavi se fenomenom INFLUENSERA,

kao najpopularnijeg i najpoželjnijeg novog zanimanja na svetu.

Šta rade influenseri i kako to rade? Kako izgleda njihovo radno vreme? Kakva su njihova radna prava? Koje kompetencije i znanja su potrebna za bavljenje ovim poslom? Šta su izazovi sa kojima se influenseri suočavaju u svom radu? Da li je ovo zanimanje samo trend ili je najava trajne transformacije sfere rada?

Postavljajući ova pitanja, predstava preispituje ideju SLOBODE,

u savremenom, medijatizovanom svetu.

Postoji li sloboda, tamo gde nema privatnosti? Da li popularnost donosi slobodu ili je oduzima?

Koje sve društvene priče, skrivaju fliteri na društvenim mrežama?

Tako je #ĆaoSvima predstava o mladim ljudima, ovde i danas.

 

Proces rada na predstavi

INTERVENCIJA U DRUŠTVENI KONTEKST

Predstava je nastala kroz višemesečni društveni eksperimet, sproveden na instagramu.

Kreirali smo četvoro (fiktivnih) influensera, otvoroli njihove instagram profile i tokom nekoliko meseci, živeli njihove živote, na instagramu. Iza svakog od likova ove predstave, stoji tim koji čine glumci, dramaturzi, producenti, videografi, fotografi i stručni saradnici. U toku procesa rada na predstavi, svaki tim je svakodnevno kreirao i delio sadržaje i sklapao saradnje sa različitim brendovima, s ciljem da stigne do što većeg broja pratilaca.

Tokom predstave, upoznajete naše influensere i glasate za onog čija vam se priča, teme i stil, najviše dopadaju. Na svakoj predstavi, biće proglašen pobednik ili pobednica, a ko će to biti – zavisi od vas i vaših glasova.

 

O likovima

THERE CAN BE ONLY ONE  

 

https://www.instagram.com/uni___glow/

ZORAN JANUŠEVIĆ JUNI je šminker, umetnik i make-up influenser. Za sebe kaže da je jednorog.

Njegov make up studio zove se “Uniglow” upravo zbog unikorna, koje obožava. Šminkanje je usavršavao u Italiji, gde i sada često radi. Živi na liniji Beograd-Rim. Jedan je od prvih youtuber-a u Srbiji, a najpoznatiji je po videu, u kom se javno autovao svojoj publici, kao gej. Nakon ovog videa, ugasio je YT kanal, da bi se posle nekoliko godina vratio na instagram, kao make-up artist i influenser neobične estetike i stila. Veruje u slobodu i ljudska prava. Zalaže se za prava LGBTQ+ populacije, protiv neukusa i malograđanštine.

 

https://www.instagram.com/tasha.tachka/

TAŠA DAČIĆ je tattoo umetnica iz Bloka. Ona je trening manijak i adrenalin džanki. Takođe, Taša je i mama devojčice Zore.  Živi zdravo, voli prirodu, puno trenira i vodi tattoo studio TAČKA. Hrani se veganski. Obožava ekstremne sportove i avanture. Odrasla je u Bloku, tu živi i kaže da će tu ostati zauvek. Promoviše zdrave stilove života i bori se protiv eksploatacije dece na internetu, tetoviranja maloletnih lica i zagađivanja prirode. Poznata po fitness challenge serijalu #dižidupe

 

https://www.instagram.com/el.8o8/

EJT O EJT aka 8o8 ili EL PADRE je umetnik, influenser i aktivista. Bavi se istraživanjem i dizajnom zvuka, muzikom i aktivizmom. Zalaže se za prava dece koja žive i rade na ulici, a poznat je po učešću u brojnim humanitarnim akcijama. Na instagramu, prepoznaju ga kao prvog ASMR umetnika, u Srbiji. Pokrenuo je serijal #asmrs, u kom testira kako zvuče domaći proizvodi. Kako zvuči mljackanje poznatih grickalica proizvedenih u Srbiji i slično. Takođe, promoviše urbane modne brendove. Odrastao u Švajcarskoj i Srbiji, pa i danas živi i radi između Bazela i Beograda.

 

https://www.instagram.com/neda___ne.da/

NEDA MATIĆ je influenserka i digitalna kreatorka, najpoznatija kao party-coach. Njena tema je žurka i zato uvek promoviše najbolje žurke, najbolja mesta za izlaske, DJ-eve, svirke i festivale. Takođe, bavi se modom, a nedavno je lansirala i svoj brend naočara za sunce #nedamise. Nedina omiljena boja je roze (roze nije boja, već stav), a u niši lifestyle, beuty and fashion influenserki, ističe se po svom drskom stavu i neponovljivoj energiji. Gde je Neda, tu je žurka, braćo i sestrice!

#ĆAOSVIMA – ukratko:

Na tematskom planu, u ovoj predstavi, prepliću se priče o kompetitivnosti, internetskoj meritokratiji, uticaju društvenih mreža na međuljudske odnose i komunikaciju. Ovo je predstava o popularnosti, političkoj korektnosti, ali i o rodno zasnovanom nasilju, vršnjačkom nasilju, diskriminaciji, slobodi medija i načinu na koji mediji oblikuju savremeni svet.

 Mikrosvetovi junaka predstave,

ukrštaju se sa realnim svetom i brišu liniju između digitalnog i analognog.

Scenska analiza i dekonstrukcija značenja pojma“influenser/ka” ovde je povod za postavljanje  drugih, društvenih pitanja, ali najpre jednog:

dokle smo spremni da odemo u neoliberalno-kapitalističkoj paradigmi zakona tržišta, koja trajno briše ideju privatnosti i menja koncept solidarnosti?

ZAHVALJUJEMO SE:

Organizaciji ArtReach, koja je pokrenula projekat Liberty, koji je kao jednu od aktivnosti uključivala i radioničarski proces koji je rezultirao  kreiranjem predstave ,,Ćao svima“. Hvala direktorki Lorni Fulton,  Gariju Cincikas-u,  Maddie Smart , Lyn Simmonds.  U okviru projekta Liberty u procesu rada na predstavi održane su 3 radionice sa stranim umetnicima/cama sa temom ,,Sloboda“. Zahvalost na održanim radionicama dugujemo Bahzad Sulaiman-u, Aude Lorillard i Tei Jagodić.

Posebnu zahvalost Reflektor teatar duguje Fondaciji ,,Jelena Šantić“ i NKD-u koji su podržali projekat u implementaciju aktivnosti u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).  Posebno hvala Irini Ljubić, Mirjani Aković ,Isidori Petrović i Vladimiru Radojičiću.

Zahvaljujemo se Građanskim inicijativama, Maji Stojanović i Jeleni Stević na ustupanju ,,Prostora Miljenko Dereta“  za probe, bezrezervnoj i kontinuiranoj podršci.

Donatorska kampanja Reflektor teatra ,,Više od publike“ nastala je uz mentorsku pomoć organizacije Catalyst Balkans, posebno hvala Milošu Jankoviću, Milici Đustebek i Bojani Latinović.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim građanima i građankama  koji su podržali rad na novim predstavama Relflektor teatra i dali novu vrstu odgovornosti prema radu i prema zajednici. Hvala onima koji uvek svetle u mraku i podržavaju rad Reflektor teatra, a posebno u donatorskoj kampanji, Naniju Poljanecu, Veri Jovanović, Ljubici Beljanski Ristić, Vlatku Sekuloviću, Luni Lu, Nemanji Stankoviću, Marku Šeliću Marčelu, Vladanu Slavkoviću, Branislavu Grubačkom Guti i svim brojnim koproducentima ovog komada.

Zahvaljujemo se Represent sistemu i Represent akademiji, odnosno Bori Miljanoviću, Jeleni Mikić i Ivani Bogdanović.

Hvala Alma quattro na ustupanju bilborda i hemijskom čišćenju 5asec.

Tim #NedaMatić se posebno zahvaljuje ekipama: HEARTCORE.RS, MRSHA DESIGN, PLUG BELGRADE, MONA LACKO, MIKKE, HAPPY BIRTHDAY JACK, ACID, JEVREMOVA25, N8 brend, CENTARBEBE i LOM DSGN. Takođe, HVALA: Pržionici, Stadion šoping centru, Zoom Art Cafe & Photo Studio, FK Voždovac, Silosi, KPTM, Fond Fashion House, Fakehairdontcare.

Tim #8o8 se zahvaljuje: Beogradskom sajmu i Milošu Opsenici; 808 baru i Vanji Babiću; Salonima DIABOLIQUE i SWEENEY TODD; TRICIKL SHOP-u; Senki Kljajić; Elektronskom studio Radio Beograda i urednicama Radio Beograda 3, Ivani Neimarević i Sanji Kunjadić; Marku Nikodijeviću i Luki Kozlovački; Nemanji Vukoviću i stilistkinji Jeleni Milakov.

Tim #TašaTačka se zahvaljuje: TETO VAŽI tatoo studio u Resavskoj 33; BUZZ patike i oprema; EKRI DIZAJN – Jelena Simić; AMORE turbani; BAŠ BAŠ KONCEPT – Nađa Maršićević; Restoran ŠPAGETERIJA, Ulica Mladena Stojanovića 2b na Dedinju i našoj koleginici Nikolini Marković, kao specijalnoj savetnici.

Tim #Juni se posebno zahvaljuje ekipama AvantGarde i VISART. Posebno hvala Filipu Karlu Dimitrijeviću iz studija AvantGarde i mejk-ap influenserki Ivani Canić. Hvala i Palačinkarnici MILKY; PRVOM TIMU i Vuku Vukašinoviću; KERIĆ BREDŠO; Teodoru Lazarovu iz Visart-a, Svetozaru Živanovu i Bjork; Teodori iz Irana.

POSEBNO SE ZAHVALJUJEMO svim građanima/kama koproducentima

ovog komada. Vi ste #VišeOdPublike <3

REFLEKTOR TEATAR

Sezona 2021.

#OpetSloboda