bukvalno. otprilike

Poetska drama ,,bukvalno. otprilike’’ prvi je izvedeni komad, mladog beogradskog autora Tadije Čalukovića, koji studira dramaturgiju na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Komad je objavljen 2023. godine u izdanju Nove poetike, a autor i mlada glumica Klara Fiolić iz Zagreba, zajedničkim snagama su ga postavili na scenu. Klara Fiolić, koja u ovoj predstavi potpisuje i autorsku muziku, kantautorka je u zagrebačkom bendu Baby Babilon.


Tadija ČALUKOVIĆ i Klara FIOLIĆ

bukvalno. otprilike

Režija: Tadija ČALUKOVIĆ

Igra: Klara FIOLIĆ

Glazba: Klara FIOLIĆ


Predstava ,,bukvalno. otprilike’’ tematizuje problem slobode u savremenom društvu, te postavlja

pitanje: kako postati slobodan, a ne nestati iz ove stvarnosti?! Ovo je drama-pasijans u kojoj se kao po pravilima ove igre: karte dvostrukog ili samo jednog špila slažu po izvesnom redu, jedne pored drugih ili jedne na druge, sa ciljem da se sve karte pokriju.

Neimenovana ćerka po poslednji put vodi razgovor sa anonimnom majkom, ponekad mamom i na

kraju krajeva svojom mati. Za taj razgovor ćerka izdvaja svega 32 minuta. Za taj razgovor majka

će izdvojiti svaki minut do svoje smrti, ako do sada već nije umrla.

Preplićući svesno i nesvesno, zbilju i paranoju, sve što njih dve govore dogodilo se baš tako i – bukvalno. No, svako sećanje je sumnjivo. Pa tako, njihovu interpretaciju treba uzeti sa rezervom. Da li se sve zbilo baš tako ili tek – otprilike? Pitanje je na koje sa sigurnošću niko ne može da odgovori. A ponajmanje njih dve. No, jesu li one same u svemu tome? Ili postoji još neka karika koja istovremeno spaja i razdvaja njih dve? Ili možda usmerava dramu u potpuno drugom smeru?

Poverenje? Teška reč.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *