MUŠKARČINE

Predstava MUŠKARČINE premijerno je izvedena 30. novembra 2012. godine, u Bitef teatru. Jedanaest godina kasnije i dalje se igra, još uvek puni sale, još uvek živi s publikom i za publiku. Ekipa predstave MUŠKARČINE, zajednički je osnovala Reflektor teatar. Zbog toga, datum premijere ove predstave, ujedno jeste i rođendan Reflektor teatra. Na prvom regionalnom Festivalu Reflektor teatra, predstava MUŠKARČINE igra se na zatvaranju, u čast nagrađenih.


MUŠKARČINE

Koncept, tekst i režija: Milena BOGAVAC i Vojkan ARSIĆ

Koautori i izvođači: Đorđe ŽIVADINOVIĆ GRGUR, Jovan ZDRAVKOVIĆ, Marko PANAJOTOVIĆ, Nikola PAVLOVIĆ, Uroš NOVOVIĆ, Rastko VUJISIĆ

Koreografija i scenski pokret: Ljiljana TASIĆ

Originalna muzika: Vladimir PEJKOVIĆ

Kostimografija: Pull My Daisy

Stručne saradnice: Jelena Bogavac, Mila Manojlović

Režija dokumentarnog filma: Ivan STOJILJKOVIĆ

Fotografija i video: Miloš MITROVIĆ

Dizajn: Sanja DRAKULIĆ

Donatori: Care International / Young Man Initiative

Produkcija: Reflektor teatar, 2012


MUŠKARČINE su edukativni komad o rodu, rodnoj ravnopravnosti i rodno zasnovanom nasilju.

Predstava se koristi feminističkim znanjem, ali priča priču iz muškog ugla. Šta je to muškost, šta znači biti „Pravi Muškarac“, ko vas je učio kako da budete muško, kako odrastaju dečaci u Srbiji, danas i u kakvoj su vezi muškost i nasilje – samo su neka od pitanja na koja ova predstava odgovara.

Duhovita i potresna, postdramska i dokumentarna, predstava MUŠKARČINE je nastala kroz šestomesečni istraživački proces, vezan za umetničko promišljanje koncepta roda, rodnih uloga, stereoptipa i načina na koje rodni stereotipi utiču na društvo.  U proteklih jedanaest godina, izvedena  je u 13 država, 50 gradova i 10 sela, više od 170 puta. Nagrađena na festivalima u Smederevu, Novom Pazaru i Vrnjačkoj Banji, a 2012. proglašena za jedan od pet pozorišnih događaja sezone, po izboru kritičara NIN-a.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *