NAGRADE I PRIZNANJA PRVOG REFLEKTOR TEATAR FESTIVALA

U četvrtak, 30. novembra, uspešno je završen Prvi Reflektor teatar Festival pod naslovom „Svetla strana mene“. To je regionalni festival društveno angažovanog pozorišta, koji okuplja umetnike, umetnice i kolektive sa nezavisnih scena, s posebnim fokusom na promociji mladih autora i autorki. Festival je takmičarskog karaktera, pri čemu je cilj da se različitim nagradama i priznanjima skrene posebna pažnja javnosti na predstave koje se bave društveno relevantnim temama.

Četiri nagrade, uključujući i Glavnu nagradu Festivala, ove godine zaslužila je predstava „Vrpca“, autorke Aleksandre Arizanović, u produkciji UBUS-a i Festivala koreografskih minijatura. Specijalna priznanja dodeljena su pozorišnom pretresu „Pravićemo nešto o ratu, rodu i slobodi, zvaće se: šta bi rekla Čelsi meni“ Grupe Hop La iz Beograda, kao i Pozorišnoj sceni Krajine (BIH) koja je na Festivalu učestvovala sa predstavom „Pedagogija otpora Branka Ćopića“.

Stručni žiri u sastavu: Filip Grujić, dramaturg i pisac; Maja Maksimović, istraživačica i docentkinja i Marko Panajotović, glumac, lekar i jedan od osnivača Reflektor teatra, dodelio je Glavnu nagradu Festivala predstavi „Vrpca“. U obrazloženju, navodi se da ova predstava spaja različite umetničke prakse, na dirljiv i topao način, koji priča priču o prevazilaženju strahova, ali i ličnu filozofiju autorke koja nas podseća da u životu nema uvek mesta cinizmu.

Pored nagrade stručnog žirija, predstava „Vrpca“ osvojila je Nagradu portala Zoomer.rs, Nagradu mladih koju dodeljuje Omladinski klub Reflektor teatra, ali i Nagradu publike, sa najvišom prosečnom ocenom gledalaca i gledateljki.

Pozorišni pretres „Pravićemo nešto o ratu, rodu i slobodi, zvaće se: šta bi rekla Čelsi meni“ nagrađen je Specijalnim priznanjem za umetničko istraživački rad i hrabro prelaženje granica između umetnosti i društvenih nauka.

Pozorišna scena Krajine (BIH), oformljena na inicijativu Centra OMAHA iz Cazina, a s ciljem produkcije predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“, kao prve profesionalne pozorišne predstave, na prostoru Bosanske krajine, nagrađena je Specijalnim priznanjem za pokretanje pozorišne zajednice. U obrazloženju, stručni žiri je istakao nadu da će Pozorišna scena Krajine, nastaviti sa kontinuiranim radm na stvaranju društveno relevantnih pozorišnih predstava, visokog umetničkog kvaliteta.

Na Prvom Reflektor teatar Festivalu, prikazano je pet predstava iz Srbije, Hrvatske i BIH. Festival u produkciji Reflektor teatra i Centra E8, nastao je na pricipima umetničke samoorganizacije, u partnerstvu sa svim umetnicima i kolektivima koji su na njemu učestvovali. Posebnu pomoć i podršku, Festivalu su pružili su Dorćol Platz i Muzej nauke i tehnike, u čijim su prostorima izvođene predstave.

Organizacijom Festivala, Reflektor teatar je obeležio jedanaest godina kontinuiranog rada na nezavisnoj sceni, kao i jedanaesti rođendan predstave „Muškarčine“, odigrane 30. novembra, u 20 časova, na zatvaranju Festivala. U planu je da ovaj Festival postane tradicionalna kulturna manifestacija.

Tim Reflektor teatra   

Centar E8      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *