TOP FESTIVAL 2024. – Regionalni festival omladinskog društveno angažovanog pozorištaod 12-16. maja u Reflektor teatru

Produkcija: REFLEKTOR TEATAR i CENTAR E8, Beograd
Partneri: KORIFEJ, Kolašin i Omladinski centar TURBE, Travnik
Donatori: RYCO – RYCOnnetnig YOUth  


Od 12-16. maja u Reflektor teatru, održaće se regionalni, omladinski festival društveno angažovanog pozorišta, pod nazivom TOP. 

Reflektor teatar, ovaj Festival producira u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona: Omladinskim centrom Turbe iz Travnika i Festivalom Korifej iz Kolašina. Festival je podržan u okviru poziva za projekte organizacija civilnog društva, pod nazivom „RYCOnnecting Youth“ međuvladine organizacije RYCO, koja se bavi unapređivanjem multikulturalne saradnje mladih na Balkanu.

Na TOP Festivalu, učestvovaće predstave iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a pored predstava, učesnici će imati priliku da poslušaju tri ekspertska predavanja vezana za izgradnju mira i poverenja na Balkanu, odnosno: ulogu umetnosti i kulture u uspostavljanju multikulturalnih društava.

Takođe, u toku Festivala, učesnici_ce će, u saradnji sa mentorima iz oblasti dramske pedagogoije, kroz pozorišne i plesne radionice, pripremiti zajednički nastup.

TOP je akronim od reči Teatar Omladina Pomirenje, a to su ujedno i ključne reči koje opisuju ovaj program.

Festival otvara Grupa Grupa iz Kraljeva, predstavom TEST u režiji Vladana Slavkovića, koja se bavi prevencijom narkomanije, među mladima. Polazeći od drame „Kontrolni“ autorke Milene Depolo, mladi iz Kraljeva su preispitivali lične pričame i iskustva, odnosno: slučajeve zloupotrebe alkohola i droga, kojima su svedočili u svom okruženju.

Predstava MITSKO I MITOLOŠKO dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice, najveća je produkcija na Festivalu: deventaestoro mladih na sceni, analizira fenomen mitomanije, koji prepoznaju u savremenom crnogorskom društvu. Šta je mit za kulturu jednog naroda i kako se može zloupotrebiti u porodicama, medijima ili u političke svrhe – centralna su pitanja predstave čiji su autori Mirko Radonjić i Ilija Gajević.

Komad PROBA APOKALIPSE delo je mlade autorke Adne Dautović, studentkinje dramaturgije. U svojoj distopijskoj drami, autorka se koristila činjenicom da se nedaleko od Tuzle nalazi napuštena fabrika hlora, sa mnogo toksičnog otpada. Zajedno sa grupom mladih u okviru organizacije Front Slobode, analizirala je kako bi život u Tuzli izgledao, ukoliko bi u ovoj fabrici došlo do ekspozije. Iako fiktivna, drama Adne Dautović ima svoje snažno uporište u realnosti, a njen društveni angažman dolazi iz sfere ekološkog aktivizma.

TOP je festival takmičarskog karatera, a poslednja predstava u selekciji, biće izvedena revijalno, u čast nagrađenih. To je predstava Reflektor teatra DEVOJČICE, autorke i rediteljke Milene Bogavac, nastala po istinitim i autentičnim pričama odrastanju devet mladih žena, koje ovu predstavu i izvode.

O programu TOP festivala, odlučivala je selekciona komisija, u sastavu: Anja Aranđelović, producentkinja i predsednica upravnog odobra Reflektor teatra; Oliver Jović, producent i dramski pedagog, osnivač pozorišnog programa Omladinskog centra Turbe iz Travnika i Zoran Rakočević, pozorišni reditelj i direktor pozorišnog festivala Korifej iz Kolašina.

Koncept festivala, osmišljen je u Reflektor teatru, a članovi ovog nezavisnog pozorišta, želeli bi da TOP festival postane tradicionalna manifestacija, koja okuplja mlade pozorišne umetnike iz regiona i povezuje ih sa ekspertima za društvene nauke, odnosno istaknutim profesionalcima u oblasti pozorišta, primenjenog pozorišta i drame u obrazovanju.

Svi festivalski programi, odvijaće se u prostoru beogradskog Dorćol Platza, ge se nalazi i Scena Reflektor teatra.