CRVENA: samoubistvo nacije

Potpuno novo pozorišno iskustvo!

Predstava «CRVENA: samoubistvo nacije» govori nam o svetu u kome je štrihovana ljubav, ona briše pozorišne stereotipe i promoviše pravi patriotizam!

Mizoginija je uzrok demografske katastrofe

Demografska slika Srbije govori da smo nacija koja izumire. Svake godine Republika Srbija ostaje bez približno 30 000 stanovnika i stanovnica. Svake godine u Srbiji se izvrši od 100 – 200 000 namernih prekida trudnoće. Svakog sedmog u mesecu pripadnici ekstremističkih, desničarskih organizacija prave javne skupove na kojima prikupljaju potpise za zabranu abortusa. Niko ne prikuplja potpise kojima se od države traži da zaustavi nasilje nad ženama.

Od početka godine u Srbiji ubijeno 26 žena. To je značajno smanjenje u odnosu na 35 žena ubijenih u 2016. godini, ali je i dalje užasan i neprihvatljivo veliki broj. Rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Svaka treća žena u Srbiji žrtva je fizičkog, psihološkog ili seksualnog nasilja. Demografska slika Srbije govori da smo nacija koja izumire.

Povežite sami!

Pravo na abortus je u saglasju sa pravom žene da raspolaže svojim telom.

Politika ograničavanja abortusa ne povećava stopu nataliteta, već doprinosi porastu smrtnosti i zdravstvenih problema žena usled nestručno i nelegalno obavljenih abortusa.

Koncept, režija i dizajn scene

Vojislav Arsić

Izvedbeni tekst i dramaturgija

 Milena Bogavac

Uloge

Anđelko Beroš, Janko Cekić, Aleksandar Jovanović, Uroš Milojević, Uroš Mladenović, Uroš Novović, Marko Panajotović, Alek Surtov, Stefan Uroš Tešić, Jovan Zdravković

Originalna muzika: Bojana Vunturišević; Scenski pokret: Andreja Kulešević; Stručni saradnici i saradnice: Jelena Bogavac, Aleksandar Bulajić, Nađa Duhaček, Maja Maksimović; Asistent režije: Uroš Novović; Producentkinja: Andreja Koršič, Aneta Goranović; PR: Marina Ugrinić; Dizajn štampanog materijala: Sanja Drakulić; Fotografije: Sonja Žugić; Dizajn zvuka: Ivan Mirković Bambi; Video: Ivan Stojiljković; Direktorka fotografije: Marina Perović

23. februar 2018. u 20 časova

Sala Prirodno-matematičkog fakulteta Kragujevac

DOĐITE U POZORIŠTE

Tekst predstave nastao je kolažiranjem teza iz knjige Mapiranje mizoginije u Srbiji: diskursi i prakse (Marina Blagojević, urednica), isečaka iz dnevne i nedeljne štampe (Politika, Blic, Kurir, Informer i Nedeljnik, tekst: Majke koje to nisu, autorka: Zorica Marković), objavljene u Srbiji, u periodu od decembra 2014. do aprila 2015; semplovanjem govora predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa pesmama Goce Tržan, grafitima iz javnih toaleta i s drugih, sličnih mesta. Tekst scene «Slem Srba s krstačama» nastao je na radionici slem poezije i kolektivno je delo izvođača predstave. U predstavi se koristi song Crvena koji je za praizvedbu ovog komada (2004. godine) komponovao i otpevao Igor Marković aka Cutout MC.

 

Predstava je nastala kroz šestomesečni proces umetničkih i edukativnih radionica, koje je koncipirao i vodio tim ko-autora/ki i stručnih saradnika/ca. Proces je ispraćen andragoškim istraživanjem čiji su autori Aleksandar Bulajić i Maja Maksimović.

Predstava koja je pobedila cenzuru u pozorištu i nastavila hrabro da se igra za vas – jer pozorište je tu zbog vas!

Mi Služimo Srbiji!

Predstava za koju autori tvrde da je suština patriotizma, a desničari je zabranjuju i bore se protiv nje – naravno, pod lažnom kapom patriotizma

Radio Slobodna Evropa
(…) Iako nalikuje verbatimu, te glumci često govore iz sopstvenog iskustva, predstava nije dokumentarna, tekst povremeno dirljivo naivan i pamfletski direktan, ipak uspeva da se nametne svojom jedinstvenom poetikom, tom zgusnutom smesom osećanja i stavova, stečenih ili otkrivenih, gde jedna sluđena i zbunjena mlada osoba pokušava da se snađe u tim različitim konceptima ženstvenosti koje joj okolina nameće. (…) Ako pozorište može da menja nešto u društvu, onda ono to čini upravo ovakvim predstavama. Zato one i jesu važne i neophodne.

Boban Jevtić

Nin
CRVENA je predstava o besu, bolu i očaju mladih u Srbiji. Žestoka, brutalna, visokog intenziteta. Savršenom alhemijom scenskih pokreta, reči, zvuka, ona vas drži omadjijanima, čak i dok vas boli dok gledate, čak i dok osećate strah od nabujale energije i nepredvidljivosti toka u kome ta bujica može da krene. Ona vam nudi vašu sopstvenu realnost, zgusnutu i otrovnu, u kratkom trajanju, opisuje vaš sopstveni život, razotkriva vaše sopstveno lice i naličje. Jak otrov traži jak protivotrov, i ona je upravo to. Konsekventna u svom stavu, potkovana znanjem i kritičkim mišljenjem, beskompromisna, ova predstva vas lako pretvara u saučesnika/ saučesnicu.Svi su razapeti. Između prošlosti i budućnosti, istoka i zapada, muškosti i ženskosti, pravde i nepravde, smisla i besmisla, ljubavi i mržnje, pitanja i nepostojanja odgovora. To su NAŠA DECA koja nas bole, NAŠA DECA, razapeta i žrtvovana. I rođena i nerođena.Mogla bih da kazem, ČESTITAM, ali ja ću reći: PRIMITE MOJE ISKRENO SAUČEŠĆE.P.S. Bila sam uvek na pravoj strani, ali sada se samo stidim. I stid je CRVEN.

Marina Blagojevic Hughson

Research Professor/scientific counselor Institute for Criminological and Sociological Research

Karte možete kupiti u Studentskom kulturnom centru svakog radnog dana do 15 časova

REFLEKTOR TEATAR. Mi smo pozorište koje pod reflektor stavlja teme koje društvo gura u mrak!