EKSTREMIZAM: Kako ja ovo sinu da objasnim?

pozorišni dokumentarac o ekstremizmu

Predstava "Kako ja ovo sinu da objasnim?" govori o ekstremizmu, kako do njega dolazi i koje su njegove posledice. Takva tema je osetljiva u današnjem društvu, a naše tlo je bilo, i uvek će biti, pogodno za rađanje novih ekstremizama. Upravo zbog toga predstava prikazuje lične priče, ali i teorijski objašnjava i razvrstava činioce ekstremizma. Proces je bio radioničarskog tipa, u kojem smo radili sa mladima iz raznih sredina i to iskustvo preneli u samu predstavu. Cilj predstave je da mlade upozna sa svim oblicima tog problema, da im pokaže da prvi korak u prihvatanju drugačijeg je prihvatanje sopstvenih stereotipa i predrasuda, koji neminovno postoje u čoveku. Osveštavanjem sopstvenog ekstremiste, naći ćemo način da se izborimo sa njim. Makar je to plan.

REČ REDITELJA

Nikada nisam bio u mogućnosti da se osećam kao sin, a pitam se hoću li ikada biti u situaciji da svom sinu objašnjavam svet u kom sam živeo i koji ostavljam da živi i razvija se. Kao razvoj zavoja, kao razvoj organa, kao razvoj civilizacije, napred - nazad. Ja ne bih znao da mu objasnim ovaj svet, ali bih znao da mu objasnim šta osećam.

Ekstremizam je tema koja nas okružuje, ali i koja se nalazi u nama. U ovoj predstavi preispitujemo stavove i ponašanje društva, ali se i razračunavamo sa sobom i onim što svi nosimo u dubini svog mozga i želuca. Ekstremizam (latinski “ad extrema”) se može odrediti kao nešto što ide do krajnjih granica, isto kao što i naši ekstremiteti predstavljaju završetke na našem telu. Ekstremitetima se završava granica koja pripada nama, a izvan nje se nalazi svet sa novim granicama i ograničenjima, na koje mi često nemamo uticaj, ali vidimo klanicu.

Vojislav Arsić

Koncept i režija

Vojislav Arsić

Izvedbeni tekst i dramaturgija

Filip Grujić

Uloge

Scenski pokret: Andreja Kulešević; Autorska muzika: Irena Popović Dragović; Dizajn scene i kostima: Đurđina Samardžić; Svetlo: Anja Sekulić; Ton: Filip Gotovac; Foto i video: Bojan Stekić; PR i protokol: Milica Kravić Aksamit; Konsultanti/kinje: Maja Maksimović, Vanja Ristić i Branko Birač

08. decembar 2019. u 20 časova

Dorćol Platz, Dobračina 59, Beograd

DOĐITE U POZORIŠTE

Rezervišite kartu preko telefona!

0603008886

Poziv - SMS - Viber

Rezervišite kartu preko društvenih mreža!

Pišite nam na našoj Facebook ili Instagram stranici

REFLEKTOR TEATAR. Mi smo pozorište koje pod reflektor stavlja teme koje društvo gura u mrak!