REFLEKTOR TEATAR je nezavisna omladinska pozorišna produkcija, izrasla iz pozorišnog programa organizacije Centar E8.

Pod ovim imenom, radi od januara 2017. godine, ali je na pozorišnoj sceni u Srbiji i regionu, prisutna od 2012. godine, s produkcijama čiji je cilj bio „mejnstrimovanje“ omladinskog, angažovanog, novog i drugačijeg pozorišnog izraza. Ovaj izraz, nastao na povlačenju znaka jednakosti između umetničkog i aktivističkog, ličnog i političkog, tj. estetskog i edukativnog, bazira se na radioničkim metodama i tehnikama procesnog pozorišta, pri čemu verujemo da je proces jednako važan kao i produkt. U fokusu našeg rada su mladi, s kojima preispitujemo društveno relevantne teme. Verujemo da pozorište ne čine zgrade, već ljudi i ideje. Zbog toga se naše predstave igraju u različitim prostorima, na različitim lokacijama. Naše predstave reflektuju društvo i bacaju svetlo na njegove mračne strane.

Trudimo se da pronađemo inovativna produkcijska rešenja, kao i relevante načine za promociju našeg rada. Zainteresovani smo za intenzivan razvoj publike, koju vidimo kao ravnopravnog člana pozorišne zajednice. Ponosni smo na naše saveznike i mogućnost da bez zvanične i dugoročne podrške institucija činimo predstave održivim i stvaramo nove. Cilj nam je da svoje predstave, ali i svoja znanja učinimo dostupnim svim mladim ljudima zainteresovanim za rad u umetnosti i kulturi, kako bismo stvorili novu, omladinsku, odgovornu scenu.

REFLEKTOR TEATAR. Svetlimo u mraku.


Na 1. sednici Skupštine Reflektor teatra održanoj 24. decembra 2019. godine, usvojen je Statut, koji je potvrđen od strane osnivača.

STATUT - Reflektor teatar