Završen je prvi Rurban day u Mokrinu!

Uspešno je završen prvi Rurban day u Mokrinu!

 

U sred srede, na severu Vojvodine, Reflektor teatar i Mokrin House organizovali su prvi Rurban day. Kao što i sam naziv kaže, onaj događaj, festivalskog tipa, zamišljen je kao spoj urbanog i ruralnog, globalnog i lokalnog u autentičnom susretu sela i grada.

Ideja je bila da se ovim događajem pruži prilika posetiocima i gostima da aktivno učestvuju i uživaju u sadržaju koji povezuje ideja da se aktuelne i aktivističke teme predstave u jednoj netipičnoj sredini. Inspirativno i autentično okruženje bilo je dobar domaćin svim ljudima koji rade na tome i podržavaju aktivističku i kulturnu scenu u Srbiji danas.

Prvi Rurban day otvorio je Slavimir Stojanović, vodeći srpski dizajner, promocijom svoje ilustrovane knjige „Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka“. Ova slikovnica je šarena, maštovita, sjajno ilustrovana i dizajnirana knjiga namenjena mališanima uzrasta od 3 do 7 godina.  Velika posećenost i sjajan odziv bili su dobar znak za početak života ovog novog rurbanog festivalnog događaja.

 

 

Nakon Slavimirove promocije, dvorište Mokrin House-a pretvoreno je u rurbanu pozorišnu scenu pod vedrim vojvođanskim nebom i izvedena je višestrukonagrađivana predstava “Jami distrikt”, autorke Milene Bogavac i reditelja Kokana Mladenovića. Ovim izvođenjem je izmišljeno selo Jamena sa tromeđe Srbije, Bosne i Hrvatske prvi put došlo u stvarno selo Mokrin.

I za kraj dinamičnog dana u mirnom mestu, koncertom Marka Šelića Marčela zatvoren je prvi Rurban day, koji je svojom snažnom energijom pokazao da ruralni ambijent može biti dom progesivnim i urbanim stvaraocima, koji smelo prelaze iz urbane u rurbanu fazu!

Događaj podržale su kompanije Nectar, Erdevik, Apatinska pivara i Mesna zajednica Mokrin, a organizatori im se zahvaljuju na nesebičnoj podršci koju su pružili prvom Rurban day-u.