Predstava otkazana jer vređa državu, pa vraćena na scenu

Predstava “Crvena: samoubistvo nacije”, koja je bila otkazana sa repertoara Narodnog pozorišta u Leskovcu, vraćena je na repertoar pod pritiskom javnosti.

Ovu informaciju je u razgovoru za N1 potvrdio direktor leskovačkog Narodnog pozorišta Stanislav Grujić, koji je dodao da je predstava ponovo na repertoaru jer ne želi da niko protumači da je pozorište protiv prava žena. On je u kratkom razgovoru naglasio da ostaje pri svom stavu o vređanju države, ali da će odluku o elementima prekršaja ili krivice prepustiti nadležnima za to.

Inače, predstava “Crvena: samoubistvo nacije” skinuta je sa repertoara Narodnog pozorišta u Leskovcu, jer je upravnik pozorišta smatrao nedopustivim vređanje države u uvodnoj pesmi te predstave.

Reditelj Vojkan Arsić poručuje da se ovakvim potezom šalje poruka o svojatanju pozorišta od strane upravnika, a simptomatično je da se slična stvar dogodila i u Zrenjaninu.

Mizoginija i nasilje nad ženama u Srbiji ostali su u drugom planu, a kao teme u predstavi “Crvena” nisu ni ugledale repertoar leskovačkog Narodnog pozorišta, kako je bilo najavljeno za 19. mart.

Vojkan Arsić
Izvor: N1

“Taj upravnik tu predstavu nije ni pogledao, on zapravo ne zna o čemu se radi. Ja sam ga prošle nedelje molio da to ne radi, slao mejlove, pokušavao da objasnim da ova predstava nije politička predstava, da se ova predstava ne bavi trenutnom i aktuelnom vlasti. Da nema razloga da se plaši za svoju ili nečiju budućnost, da je ovo zapravo predstava koja progovara o nasilju nad ženama”, kaže reditelj predstave Crvena Vojkan Arsić.

Direktor kaže da je tema dobrodošla, ali ne i način na koji je obrađena. Uz izvinjenje, u telefonskom razgovoru je precizirao sporan tekst.

“Reči tog songa su zasnovani, citiram, jebi se Srbijo zbog…ne znam, ne mogu sve ukupno da kažem, ali ono što sam ja zapamtio: Jebi se, Srbijo, zbog Tijaninog zakona, jebi se, Srbijo, zbog ovoga, jebi se, Srbijo, zbog ne znam čega, jebi se, Srbijo, zbog krsne slave i litija”, rekao je upravnik Narodnog pozorišta Leskovac Stanislav Grujić.

Predstava koja je u isto vreme i nagrađena i zabranjena je na dobrom putu, kaže reditelj, ali pita: otkud to da cenzure ima samo u pozorištu?

“Prihvatamo da na televiziji gledamo najveće brutalnosti rijaliti programa, prihvatamo da prošle nedelje tri žene budu ubijene u porodično-partnerskom nasilju i da mediji do tančina istražuju i o strašnim brutalnostima do detalja pričaju, a ne prihvatamo da se sa tim obračunamo u pozorištu”, kaže Arsić.

“Ja kao direktor pozorišta ne mogu da učestvujem u nečemu što krši ustav ove države. Kritika društva je nešto što je jako tačno, to je sve u redu i ja dozvoljavam naravno. Srbija nije društvo, Srbija je nešto što je iznad, koje postoji vekovima i postojaće vekovima i apsolutno nema veze ni sa kakvom vlašću sadašnjom,prošlom ili budućom”, odgovara Grujić.

Kako država rešava problem nasilja nad ženama – pitanje je koje će ponovo biti postavljeno 12. marta u Bitefu, jednom od retkih pozorišta gde publika predstavu može da pogleda.

Izvor: N1