Predstava “Crvena: Samoubistvo nacije” 19. marta u Leskovcu

Predstava “Crvena: Samoubistvo nacije”, koja je bila zabranjena u Narodnom pozorištu u Leskovcu, ipak će se igrati 19. marta u tom gradu, saopštio je Centar E8.

“Vest o vraćanju predstave na repertoar Narodnog pozorišta Leskovac smatramo pozitivnom, jer to pokazuje da živimo u demokratskom društvu u kom je glas javnosti važan i u kom upravnici pozorišta ne mogu arbitrarno da donose odluke o zabranjivanju predstava”, navedeno je u saopštenju.

Scena iz predstave “Crvena: Samoubistvo nacije”

Javnost je poslednjih nekoliko dana uzburkalo otkazivanje gostovanja predstave Centra E8 i Bitef teatra u Leskovcu, do čega je došlo, kako je objasnio direktor leskovačkog pozorišta Stanislav Grujić, nakon što su na “Jutjubu” videli reklamni song za predstavu u kome se vređa Srbija.

“Nije htela javnost tu predstavu da gleda, a mi nismo znali zašto i bili smo raspoloženi da je organizujemo budući da je tema nasilje nad ženama. Međutim kada smo videli klip na Jutjubu, odlučili smo da je otkažemo. Ona krši Ustav, jer niko ne sme da vređa državu. Ni u bezazlenim situacijama to nije dozvoljeno”, rekao je Grujić Politici.

On je kasnije medijima objasnio da su je ipak uvrstili u repertoar zbog značaja teme koju obrađuje – nasilja nad ženama.

Spisateljica Milena Bogavac, reagujući na Grujićevo objašnjenje, navodi da u Krivičnom zakoniku Republike Srbije postoji Član 176. u kome piše da su od “izrugivanja Srbije” izuzeti oni koji svoje izlaganje daju u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu.

Reditelj Vojislav Arsić kaže da su “svesni bezbednosnog rizika koji preuzimaju pristajanjem da ipak gostuju u Leskovcu, a nakon neodgovornog ponašanja upravnika Grujića, koji je svojim izjavama u javnosti napravio atmosferu linča kroz koju autori predstave prolaze”.

“Ali mi predstavu ne igramo za upravnike nego za građane i građanke. Zato smatramo važnim ovo gostovanje”, naglasio je Arsić.

Autori objašnjavaju da se predstava “Crvena: Samoubistvo nacije” bavi pitanjem natalitetskog pada o kome se prošle godine mnogo pisalo i budući da su poruke koje mediji šalju orijentisane na neophodnost porasta nataliteta, u predstavi su one interpretirane jezikom kojim se govori na svim mestima – od ulice, preko naslovnih strana tabloida do televizija sa nacionalnim frekvencijama”.

Predstava je imala premijeru u aprilu prošle godine i od tada je izvedena 14 puta pred više od 3.000 ljudi.

Pored redovnog izvođenja na matičnoj sceni Bitef teatra, predstava je uspešno gostovala u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Kulturnom centru Pančeva, Narodnom pozorištu Sombor, kao i na na 6. Kikindskom međunarodnom pozorišnom festivalu, a dobila je i nagradu “Anđelka Milić” Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ovog meseca planirana su tri izvođenja – 12. marta u Bitef teatru, 19. marta u Narodnom pozorištu Leskovac i 25. marta na Art Trema Festu u Rumi.

Izvor: RTS