Predstava “Crvena – Samoubistvo nacije” premijerno u Bitef teatru

Predstava Milene Bogavac i reditelja Vojislava Arsića, biće premijerno izvedena 18. aprila, a igraće se i 19. i 20. aprila u Bitef teatru, u koprodukciji sa Centrom E8.
Predstava se bavi položajem žena u Srbiji, sa stavom da je mizoginija uzrok demografske katastrofe, istakli su danas na konferenciji za novinare autori, kao i direktor Bitef teatra Miloš Latinović, koji je dodao da ne želi standardno, mrtvo pozorište, već živi istraživački i kreativni proces.

Kuriozitet je da o pitanjima abortusa, nasilja nad ženama i drugim ženskim, a zapravo društvenim problemima u predstavi govori 16 muškaraca, mladih glumaca. Time se nadilazi rodna podela, a na odgovornost poziva cela zajednica, jer, kako objašnjavaju autori, feminizam nije pitanje biološke pripadnosti.

U predstavi igraju Ðorđe Živadinović Grgur, Mladen Sovilj, Zoran Pajić, Zoltan Pletl, Anđelko Beroš, Janko Cekić…

Producentkinja je Andreja Koršić, muziku potpisuje Bojana Vunturišević, video Ivan Stojiljković, scenski pokret Andreja Kulešević. Stručna konsultantkinja je Jelena Bogavac.

Kako je istaknuto na konferenciji, statistika govori da smo nacija koja izumire. Godišnje Srbija ostaje bez oko 30.000 stanovnika, a izvrši se i do 200.000 namernih prekida trudnoće.

Desničarske organizacije traže zabranu abortusa, ali se malo obraća pažnja na partnersko-porodično nasilje u kojem su 2013. ubijene 43 žene, lane 27, a 15 do sada u ovoj godini. Pored toga, svaka treća žena u Srbiji je žrtva fizičkog, psihološkog ili seksualnog nasilja.

Pravo na abortus je u saglasju sa pravom žene da raspolaže svojim telom.

Politika ograničavanja abortusa ne povećava natalitet, već izaziva porast smrtnosti i zdravstvenih problema žena usled nestručno i nelegalno obavljenih abortusa, naglasili su Arsić koji potpisuje koncept, režiju i dizajn scene i Bogavac – izvedbeni tekst i dramaturgija.

Tekst predstave nastao je kolažiranjem teza iz knjige “Mapiranje mizoginije u Srbiji: diskursi i prakse” (Marina Blagojević, urednica), isečaka iz štampe, semplovanjem govora predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa pesmama Goce Tržan, grafitima…

U predstavi se koristi song “Crvena” koji je za praizvedbu komada Minje Bogavac “Crvena – seks i posledice” komponovao i otpevao Igor Marković, Cutout MC. Ta predstava, koju su izvodile mlade glumice, imala je premijeru 2004. u Bitef teatru, gde je sa uspehom igrana pet sezona.

Nova predstava je nastala kroz šestomesečni proces umetničkih i edukativnih radionica, koje je koncipirao i vodio tim ko-autora i stručnih saradnika, uz andragoška istraživanja čiji su autori Aleksandar Bulajić i Maja Maksimović.

Centar E8 je omladinska organizacija usmerena na rad sa mladim ljudima širom Srbije. Inovativnim kampanjama, upotrebom društvenih mreža i raznovrsnih, kreativnih metodologija edukuje mlade o nenasilju, rodnoj ravnopravnosti, zdravim stilovima života i značaju aktiviranja u društvu.

Izvor:SrbijaDanas.com