Srbija 2030. iz ugla mladog glumca (Rastko Vujisić)

Let’s play pretend…
Na sekundu, samo na sekundu, zamislimo da je godina 2030.
Umetnost je na vrhuncu svoje slave i slavljena je!
Rade nas ideje, rade nas projekti, rade nas vizije!

Beograd, Srbija, Balkan, svet, MESEC je idilično mesto iz bajke sa najsrećnijim krajem ikada, u kojem nema više cenzure, nema više straha, nema više 0,21 odsto, nema više onih “umetnika” koji su stavili šal oko vrata i tim postupkom se deklarisali kao isti (proterali smo ih na Mars), već se vizija Bila Hiksa ostvarila i ispostavilo se da je sledeća revolucija, zaista bila revolucija ideja!

Pozorišta i bioskopi su se iščistili od već viđenih repetativnih baljezgarija od kojih krvarimo na oči još od 93. i koncept HLEBA I IGARA je izašao iz mode još 2018. Dude, deal with it you are yesterday’s news!

Lakše se diše, lakše se živi, lakše se stvara, lakše se izražava i što je najbitnije – lakše se voli!

Svaki umetnik u ovoj utopiji oslobođen je okova sistema, skinuti su mu lanci i katanci sa ruku i nogu, ispljunuta je knedla iz grla, a povez sa usta i očiju je skinut i bačen u zaborav. Nije više rob, sada je slobodni govornik koji ostavlja na ljudske duše i umove tragove, koji će odzvanjati kroz osmehe i graciju generacijama! Idilično, zar ne?

E, pa reality check dame i gospodo, šamar lopatom dešava se onog momenta kada sekunda prođe i kada shvatim da sedim(o) u početku 2017. godine – zblanut, zgrožen, zgađen, zgažen (šega šega pošalica, kapirate kao umesto 4S – 4Z, mada zapravo i nije toliko smešno) situcijom u kojoj se nalazimo!

DOBRODOŠLI NAZAD!

Sloboda govora – HAHA.Umetničko izražavanje – HAHA na kvadrat.
Vizije – Baci ih u Dunav jer će ti ih stvaran svet oko tebe smrviti.
Snovi – ostvareni samo kada si sanjao košmar u kom je cenzurisano tvoje pravo da razmišljaš sopstvenom glavom jer sada starlete i političari razmišljaju umesto tebe!
Creepy, jel’ da da da? DA!
Pa ti stvaraj!
Pa ti živi!
Pa ti voli umetnost!
Pa ti vidi šta češ!

Nakon svih opštih šorki na ovom p(r)olupanom Balkanu, postoji neko ko se bori za ispravne stavove?Ko je ZAPRAVO učinio nešto do sada i uspeo da nas ubedi u to da bolje sutra nije samo fiktivna pornografija političara koji te reči koriste kao DOBAR DAN i siluju nam mozgove!? Ko nam je skrenuo pažnju na neke lepe, plemenite stvari i pokazao nam da svet zapravo i nije toliko pun nasilja i agresije kako mentalno-duševne tako i fizičke, onog momenta kada se kliker samo malo pogura u pravom smeru!? Ko se bavi mladima i njihovim za promenu ispravnim razvojem!? Ko veruje u umetnost i kome je pozorište sve na svetu!? I last but not least – ko će nas usmeriti u pravcu 2030. sa početka teksta i time postaviti ako ne postulat, a ono bar kamen temeljac za buduće Martine Lutere umetnosti koji će makar se svet srušio sutra, na daske koje život znače posaditi drvo ŽIVOTA, a ne jabuka!Hm hm hm…Postoji li tako nešto, negde igde, ikako? Ja misim da da. Ali mani šta ja mislim. PALI TAJ REFLEKTOR, PA DA VIDITE I VI!
Izvor: Noizz.rs