Predstava „Crvena: Samoubistvo nacije“ u žestokoj borbi za ženska prava

Dugo najavljivana beogradska predstava „Crvena: Samoubistvo nacije“ premijerno je izvedena sinoć pred niškom publikom u punoj sali Narodnog pozorišta.

U predstavi se govori o mizoginiji, nasilju u porodici, kršenju ženskih prava i nasilju nad ženama, abortusu, kao i padu nataliteta u našoj zemlji. Tekst za ovu predstavu je napisala Milena Bogavac pre nešto više od 10 godina i on je uvek igran tako što su uloge bile dodeljene ženama, a režiser Vojislav Arsić je 2015. publici predstavio ovu predstavu u novom aranžmanu – u izvođenju isključivo muškaraca.

Glumac iz predstave „Crvena: Samoubistvo nacije“ Uroš Milojević je, u nedavno objavljenom intervjuu za Ananas Magazin, istakao kako se glumačka ekipa pripremala za ovu predstavu kroz brojne radionice, istraživanja i razgovore sa ženama, koje su bile žrtve psihičkog ili fizičkog nasilja, kao i sa devojkama i ženama koje su imale abortus.

U predstavi „Crvena: Samoubistvo nacije“ je jasno istaknut problem sa kojim se Srbija suočava – pad nataliteta. Međutim, iako se od žena očekuje da rađaju i pospeše natalitet naše zemlje, društvo se ne ophodi prema njima sa poštovanjem i ljubavlju, što je posebno naglašeno u predstavi isticanjem podatka da je u Srbiji u 2016. godini čak 27 žena ubijeno u porodično-partnerskom nasilju.

Predstava takođe nosi poruku i da svaka žena ima pravo da odlučuje o svom telu – da li će želeti da postane majka ili će prekinuti trudnoću. Abortus je isključivo njen izbor i niko nema prava da je osuđuje zbog toga.

Ova predstava me je mnogo promenila. Neke stvari nismo znali, kako se odnose prema ženama, kakvi su zakoni kod nas… To smo sve ozbiljno proučili 6 meseci pre nego sto smo ušli u proces pripreme za predstavu. Sve to me je navelo na ozbiljno razmišljanje o ovim temama – istakao je, za Ananas Magazin, glumac Anđelko Beroš nakon predstave i dodao da je oduševljen reakcijama niške publike na ovu predstavu.

Publika je u niškom Narodnom pozorištu pomno pratila dešavanja na sceni, a neki su i veoma emotivno reagovali na scene nasilja i seksualnog uznemiravanja nad ženama, koje su glumci verno dočarali. Na kraju predstave, publika je ustala i dugim, gromoglasnim aplauzom izrazila duboko poštovanje prema glumačkoj ekipi za hrabrost da istaknu i konkretno govore o ovim ozbiljnim društvenim problemima sa kojima se mnoge žene u Srbiji svakodnevno suočavaju.

Predstava „Crvena: Samoubistvo nacije“ je od prvog izvođenja izazvala podeljena mišljenja u javnosti, pa je tako naišla na veliko oduševljenje kod jednog dela publike, a kod drugog – potpuno nerazumevanje i šokiranost usled scena nasilja. U Leskovcu je čak privremeno bilo zabranjeno izvođenje ove predstave, jer je bila ocenjena nepremirenom zbog uvodne pesme pod nazivom „Jebi se, Srbijo!“, koju su mnogi protumačili direktno usmerenom protiv vlasti.

Izvor: Ananas Magazin