Reflektor teatar – bogat i intenzivan repertoar za april

Reflektor teatra postavlja pitanja, na točkovima je i slavi 100. izvođenje Muškarčina ovog aprila!

Ovog aprila Reflektor teatar najavljuje intezivan repertoar. Narednog meseca imaćete priliku da pogledate četiri predstave, koje su u produkciji ovog omladinskog pozorišta, od toga, tri izvođenja u Beogradu i tri gostovanja.

Najmlađa i najsumnjivija predstava pod nazivom “Sumnjivo lice”, izvodi se 18. aprila od 20 časova u svom novom domu, Dorćol Platzu. Nušić nas asocira na dobru komediju i dozu smeha. Međutim, osavremenjeni komad u režiji Vojislava Arsića postavlja nam pitanje šta je to toliko smešno. Jerotije Pantić, Žika, Đoka pravi su predstavnici korumpirane i nepismene srpske vlasti s kraja 19. veka, kada je ovo delo i napisano. Postupci ovih likova koji kod nas izazovu smeh treba da nas podstaknu na razmišljanje da shvatimo da baš i nije smešno što i posle više od sto godina u nekim ljudima prepoznajemo likove Jerotija, Žike, Đoke samo u drugom vremenu i drugim okolnostima.

Predstava po, ali i o komadu “Sumnjivo lice”, nema za cilj konstataciju trenutnog stanja u društvu, već stanja naše svesti i to koliko smo spremni i željni da kao društvo loše stvari promenimo. I šta je to što nas uvek natera da odustanemo i pomislimo da je nemoguće išta promeniti?

Polovina meseca je rezervisana za predstavu “Crvena: Samoubistvo nacije”, čija izvođenja su zakazana za 13. april u SKC NS Fabrika i 19. april od 20 časova u Bitef teatru. Karte za izvođenje u Novom Sadu su besplatne, zahvaljujući Centru za omladinski rad. Grupa muškaraca koja u predstavi na simboličano poseban akcenat stavljaju na problem političkog agitovanja i propagiranja zabrane abortusa, na taj način se žena poistovećuje sa objektom koji je kriv za lošu demografsku sliku u Srbiji. Politika ograničavanja abortusa ne povećava stopu nataliteta, već doprinosi porastu smrtnosti i zdravstvenih problema žena usled nestručno i nelegalno obavljenih abortusa. Stoga, ovaj problem nije problem samo grupice žena koje se glasno bore, već problem svih nas da podržimo žene kako bi bez stida i srama mogle da koriste svoje pravo na abortus koje je u saglasju sa pravom žene da raspolaže svojim telom.

Ovaj april obeležiće prvo gostovanje predstave “Žudnja” u Sloveniji. Izvođenja su zakazana za 21. april u Smarju pri Jelsah i 22. april u Ljubljani. Najemotivnija i najburnija predstava Reflektor teatra narednog meseca će sići sa svoje tople galerije i preneti svoju opijajuću energiju na nove scene slovenačkih pozorišta. Predstava inspirisana žudnjom Sare Kejn i Sarom Kejn, nastala je kao direktan odgovor na potrebu autora, zajednice, pozorišta.

Poslednji zakazani termin u mesecu aprilu obeležiće jubilarno 100. izvođenje predstave “Muškarčine”. Pozorišnog dokumentarac o muškosti u Srbiji danas. Osnovna tema ove predstave je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu. Ovo jubilarno izvođenje “Muškačina” pratiće puno iznenađenja, pratite rad Reflektor teatra.

Svoje karte možete rezervisati pozivom/SMS-om na broj 0603008886 ili na sajtu Reflektor Teatra.

Reflektor teatar i portal nadlanu.com nagrađuju svoje čitaoce – delimo dve karte za predstavu “Sumnjivo lice” (05. april) i dve karte za komad “Crvena: Samoubistvo nacije” (19. april).

Svoje podatke (ime, prezime, kontakt telefon) pošaljite na e-mail adresu tatjana.misovic@color.rs!

Izvor: NaDlanu.com