Reflektor teatar u sjajnom društvu na Mikser festivalu i festivalu Nakultiviši se!

Reflektor teatar ovog maja imao je burna i intezivna dešavanja. Nakon Niša i Sarajeva, došla su na red beogradska izvođenja. Izvođenje u Bitef teatru bilo je propraćeno dodatnim emocijama koje su unele nove čari u ovu predstavu, jer će se od sada igrati u izmenjenom sastavu. Sledi nam izvedba Muškarčina na Mikser festivalu, koje ima takođe dragocenu vrednost zbog nove i vrlo drage saradnje.

Naime, udruženje Kulturocilin ove godine, u okviru festivala Nakultiviši se, pozvalo je našeg glumca Marka Panajotovića da vodi radionicu Forum teatra. Zamišljeno je da se ta radionica upotrebi kao kreativan i snažan politički alat kojim se transformišu iskustva nasilja, diskriminacije i opresije, te da se učesnici međusobno povežu, podele svoja svakodnevna iskustva i grade međusobno razumevanje. Radionica je zakazana za 27. maj od 16.00 do 18.00 časova u Dorćol Platzu. Pozivamo vas da našeg glumca, upoznate i kroz ulogu edukatora.

Nakon radionice učesnici, studenti umetničkih faktuteta iz regiona, će pogledati predstavu Muškarčine, čije izvođenje je zakazano za 27. maj od 21.00h na Mikser festivalu. U drugačijem ambijentu, na otvorenom i uz festivalske sadržaje, želimo da mlade upoznamo sa našim radom i povežemo se, uz ideju i želju da saradnju nastavimo. Ulaz je slobodan.

Predstava Muškarčine je pozorišni dokumentarac o muškosti ovde i danas, u režiji Vojislava Arsića i Milene Bogavac. Ko-autori i izvođači su Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Rastko Vujisić i Uroš Novović. Predstava odgovara na pitanja šta znači biti pravi muškarac u Srbiji, ali i u regionu. Osnovna tema Muškarčina je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu. Izvođenje na Mikser festivalu je 105. izvođenje predstave Muškarčine, a više o njoj možete pročitati ovde.

Udruženje Kulturocilin je inovativna platforma koja stimuliše kulturu i podstiče mlade na razvoj i stvaranje kulturnih sadržaja u domenu njihovog umetničkog opredeljenja. Kulturocilin je prometej današnjice, kulturna injekcija spremna da nađe put do svake pore urušenog društvenog poretka. Kulturocilin izaziva zainteresovanog i kroz različite aktivnosti deluje na jačanje kritičke svesti, pospešuje slobodu govora kako za svaku individuu kao deo sopstvene zajednice, tako i slobodu govora u medijima i široj javnosti.

Verujemo da će dragocena prijateljstva i saradnja Reflektor teatra i festivala Nakultiviši se doprineti podizanju svesti o nenasilju, kreirati tolerantnu zajednicu u kojoj će svi biti poštovani i imati priliku da pokažu svoje pravo ja, te vratiti kulturu na mesto koje zaslužuje.