Beograd obeležio godišnjicu koncerta Amy Winehouse

Reflektor teatar predstavlja «Back to Amy», dokumentarnu pozorišnu predstavu o Amy Winehouse u režiji Vojislava Arsića.

Vojislav Arisić (foto: Ana Stojakov)
Vojislav Arisić (foto: Ana Stojakov)

Pre tačno šest godina, na današnji dan u Beogradu, Amy Winehouse je nažalost održala svoj poslednji koncert.

18. jun 2017. godine, Beograd – Na Kalemegdanu, tačno na mestu gde je održan poslednji koncert Amy Winehouse promovisan je projekat «Back to Amy», dokumentarna predstava o Amy Winehouse koja će svoju premijeru imati u septembaru. Na današnji dan pre šest godina na Kalemegdanu je održan koncer Amy Winehouse. Bio to njen poslednji nastup pred publikom. Možda nije znala ništa o Beogradu. Možda nije znala ni da je u Beogradu. To je svakako bila slučajnost, ali slučajnost koja se ne može ignorisati. Slučajnost koja se može tumačiti na mnogo načina. Slučajnost koja možda i nije slučajnost. Sličnosti između Beograda i Ejmi su mnoge.

Predstava «Back to Amy» je predstava o kantautorki koja je nekomercijalne muzičke sadržaje učinila veoma popularnim, osvojivši svet i sva muzička relevantna priznanja. Predstava će dokumentarno pristupiti radu umetnice kroz prizmu Beograda i njenog poslednjeg koncerta, kroz razmišljanja o kapitalizmu i surovim pravilima sveta zabave, kroz scenski osvrt o uzrocima i posledicama. «Back to Amy» je spomenik njenom stvaralaštvu, ali i opomena svima nama, koji se prema svom životu i zdravlju odnosimo bez poštovanja.

Tema koja nas sada zanima je Ejmi Vajnhaus: fenomen njene popularnosti, kao i životna priča ove umetnice kao pop-kulturni mit, novovekovna tragedija, ali i povod za širu društvenu debatu o problemima mladih, koji ih dovode do različitih oblika autodeskruktivnog ponašanja.

«Stvarala je iz sopstvenog srca. Iz dubine u kojoj se krije lični mrak, bol, tuga i ništa. Iz dubine koju svako od nas ima, ali samo neki umeju da od nje naprave umetnost. Za mene lično Ejmi je izlaz. Kao neki konopac koji ti stoji iznad glave. Skrcanje zubima u snu. Vožnja avionom u pogrešnom pravcu. Želim da radim predstavu “Back to Amy” jer to dugujemo njoj, jer to dugujem sebi. Pojave se ti demoni, oduzmu ti kontrolu i znanje. Mogu da te pobede, a možeš i ti da pređeš igricu. «Back to Amy» je povratak na nas.» rekao je Vojislav Arsić, reditelj predstave.

Reflektor teatar je omladinska pozorišna produkcija, izrasla iz pozorišnog programa organizacije Centar E8. U fokusu našeg rada su mladi, s kojima preispitujemo društveno relevantne teme. Verujemo da pozorište ne čine zgrade, već ljudi i ideje. Zbog toga se naše predstave igraju u različitim prostorima, na različitim lokacijama. Naše predstave reflektuju društvo i bacaju svetlo na njegove mračne strane.

Trudimo se da pronađemo inovativna produkcijska rešenja, kao i relevante načine za promociju našeg rada. Zainteresovani smo za intenzivan razvoj publike, koju vidimo kao ravnopravnog člana pozorišne zajednice. Ponosni smo na naše saveznike i mogućnost da bez zvanične i dugoročne podrške institucija činimo predstave održivim i stvaramo nove. Cilj nam je da svoje predstave, ali i svoja znanja učinimo dostupnim svim mladim ljudima zainteresovanim za rad u umetnosti i kulturi, kako bismo stvorili novu, omladinsku, odgovornu scenu.

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”Back To Amy-5″]

foto:  Ana Stojakov