Godinu dana od premijere “Sumnjivog lica” – Šta se promenilo i da li je?

sumnjivo lice

Na današnji dan, pre tačno godinu dana, premijerno je izvedena predstava «Sumnjivo lice» Reflektor teatra, u Mikser House-u. Predstava po, ali i o komadu «Sumnjivo lice» Branislava Nušića, bavi se pitanjima cenzure i autocenzure, korupcije, državnih činovnika, kao i aktuelnosti ovog komada i ulozi komedije. Cilj predstave nije samo da konstatuje stanje stvari, već i da postavi pitanje zbog čega su one nepromenjive, kao i da preispita da li je ovaj komad uopšte smešan i u kojoj je meri on podsticaj promene. Autori postavljaju pitanje publici – da li znate čemu se smejete?

Komad su odlično prihvatili i kritika i publika, ne samo zato što je Nušić zauvek aktuelan, već i zbog njegove direktnosti, energije, slobodne kritike današnjeg vremena, upuštanja u politički kontekst nastanka dela. O komadu su pisali Kontrapress, N1, Dnevnik.rs, NIN. Nevena Milojević je ovom komadu podarila epitet «neveselog izvođenja Sumnjivog lica». Novinarka Radio Beograda, Aleksandra Glovacki, istakla je: «Sve se ovo predočava sa scene, u estetici ”in yer face”, iliti direktno u glavu – tvoju publiko, sa vikom, propitivanjem, ponavljanjima u agresivnom muzičkom rečitativu. Može da vas nervira povremeno ta direktna agresija, može da vam zasmeta, ali ne možete ostati pasivni na svojim udobnim sedištima, morate biti uvučeni. Uvučeni u šta? Pa upravo u ono čime se Nušić bavio, majstorski bavio, protomajstorski bavio, a to je srpska palanka i srpska palanačka, nepismena, bahata, pokvarena, korumpirana vlast, uz magareći narod koji tu vlast toleriše. Reditelj i dramaturškinja to rade tako što se svaki lik analizira i ogovara, bilo govorno bilo kroz akciju, uz tek nekoliko scena uzetih iz samog komada.»

sumnjivo lice

Za ovih godinu dana, predstava Sumnjivo lice izvedena je u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Bečeju, Nišu i Ivanjici. Pogledalo je više od 3000 ljudi, a zapažena su njena izvođenja na festivalima Nušićijada i FIAT (Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra). Od septembra, ova predstava će dobiti svoj novi dom u Beogradu, treći po redu, jer nije jednostavno, a iskustvo dokazuje da je potrebna i hrabrost, kako bi ugostili Sumnjivo lice. Posebno smo ponosni što je predstava učestvovala na projektu «Daske humanosti», u organizaciji JCI Niš, koji je za cilj imao da prikupi novac za lečenje dece na Dečijoj internoj klinici u Nišu.

sumnjivo lice

Predstava je nastala u ko-produkciji Reflektor teatra, Mikser House-a i festivala Nušićijada.

Režiju potpisuje Vojislav Arsić, po izvedbenom tekstu Milena Bogavac. Igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Marko Panajotović, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Uroš Novović, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović i Predrag Vasić.

 

Ovog leta, 15. jula, «Sumnjivo lice» možete pogledati u okviru Filmstreet-a!