Predstava Žudnja kao radio-drama i video snimak

Žudnju više ne izvodimo, ali ona vam je dostupna u novom formatu – kao radio-drama i video snimak! Ukoliko vas interesuje kakva je predstava bila, ili želite da se setite vaših omiljenih segmenata, snimak možete pogledati ili posušati na našem sajtu.

Audio snimak predstave Žudnja: https://soundcloud.com/reflektorteatar/zudnja

Video predstave Žudnja: https://vimeo.com/148002188

Žudnjo, hvala ti.

Predstava se od septembra 2015. godine odgledala 30 puta u više gradova u Srbiji i regionu. Njen pozorišni život je bio uspešan, a od danas će se nastaviti na ekranima i kroz zvuk. Ovo je prva predstava od koje se Reflektor teatar oprašta od početka rada. Drago nam je da je Žudnja našla svoj put i nije umrla na pozornici na kojoj je nastala. Želimo da joj se zahvalimo za sve novo i dobro što nam je donela, šta nas je naučila.

Predstava Žudnja

Produkcija: Reflektor teatar, KPGT i KC Grad

Inspirisano žudnjom Sare Kejn i Sarom Kejn

Predstava «Žudnja» nastala je kao direktan odgovor na potrebu. Potebu autora. Potrebu zajednice. Potrebu pozorišta. Sadržaj predstave nastao je dekomponovanjem i ponovnim komponovanjem osnovnog teksta, dok autori predstave stoje pred vama i sa vama dele svoje sadržaje: poetske, ispovedne i lične, referušići se na komad «Žudnja», ali i na druge Sarine drame i njenu biografiju.

Sara Kejn, savremena engleska dramaturškinja, preminula je nakon dva uzastopna pokušaja samoubistva, sa samo 28 godina. Njene drame su svedočanstvo o duhovnoj praznini čoveka, o tragediji empatije u kapitalističkom svetu i izmenjenim vrednostima koje nam sistem nalaže. Biografija Sare Kejn je poput biografija tragičnih rok velikana. Za 28 godina života napisala je pet drama zbog kojih su je isprva osporavali i vređali, da bi je kasnije svrstali među najvažnije autore s kraja 20. veka. Za njeno dramsko stvaralaštvo, vezuju se epiteti: brutalizam, surovost, zastrašujuće do usijanja, ekstremne emocije… Pisci njenih biografija kažu da nikad nije postala pesnikinja. Publika u njenim dramama prepoznaje poeziju. Iako njeni komadi predstavljaju prekretnicu u angažovanom savremenom pozorištu, javnost je često, malograđanski, više zainteresovana za njen lični život ispunjen razočaranjem, depresijom i samoubistvom, nego za anarhiju duše o kojoj je pisala.

Preslikavajući medijski senzacionalizam na pozorište, Sara Kejn prikazuje trivijalnog, otupelog čoveka koga još jedino smrt može da uzbudi. O tome piše Sara Kejn, autentično, šekspirovskim jezikom, izazivajući kod pojedinaca u publici teško dostižnu katarzu.

«Žudnja» je prvi put izvedena 1998. godine u Edinburgu. Tekst je u početku predstavljen pod autorskim pseudonimom Marie Kelvedon. Sara je koristila pseudonim kako bi se izbegla uticaj svoje reputacije vezane za nasilje iz predhodnih drama.

 

Koncept i režija: Vojislav Arsić

Umetnička savetnica: Milena Bogavac

Ko-autori i izvođači: Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i Uroš Novović

Montaža zvuka i orginalna muzika: Ivan Mirković Bambi (Marko Nastić – Ljubav)

Produkcija: Maja Josić, Aneta Goranović i Jovana Janjić

PR i protokol: Marina Ugrinić i Aleksandra Babić

Dizajn: Sanja Drakulić

Priprema za štampu: Marko Zuber

Fotografije: Jelena Janković

Video: Ivan Stojiljković

Majstor tona i svetla: Slobodan Lazarević

Podrška: Four dots, Eurofoam

Tehnička podrška: Production Pool

Produkcija: Reflektor teatar, KPGT i KC grad

 

Zahvaljujemo se Vlatku Iliću i Borutu Šeparoviću što su sa engleskog na naš jezik preveli Sarin orginalni tekst «Crave». Hvala Marku Berkešu na inspirativnim razgovorima o izgledu scene. Hvala Milošu Krneti na snimanju premijere i Ivanu Stojiljkoviću na montaži slike i zvuka.
«Žudnja» je predstava o ljubavi, ali onoj pravoj pokretačkoj ljubavi koju niko i ništa ne može da zaustavi. Ni zid, ni bodljikava žica. Ljubav je žudnja i žudnja je ljubav, prema životu, osobama, vrednostima i idealima u današnjem i sutrašnjem surovom svetu. «Žudnja» je ljubav puna borbe koja pobeđuje samo ako je pretvorimo u izvor snage, kreativnosti, rasta i mentalne budnosti. To je stanje kada su naši neuroni, više nego u bilo kojem drugom slučaju, slobodni za spajanje na nove i drugačije načine.

Autori i izvođači u predstavi «Žudnja» su kao neuroni koji svakim svojim sastavljanjem i rastavljanjem donose na scenu nove emocije. Intimne, iskrene i tačne.

Predstava «Žudnja» je demonstracija ljubavi za životom. Jer, samo nas ljubav može spasiti, a ljubav nas je i uništila.

Vojislav Arsić