Mladi koji ne zaboravljaju heroje, 102 godine od rođenja Iva Lole Ribara!

Ovog ponedeljka smo u saradnji sa UK Parobod obeležili 102 od rođenja narodnog heroja Iva Lole Ribara.  

U januaru ove godine autorski tim predstave Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi, zajedno sa pet mladih glumaca krenuo je u istraživački rad i potragu za izgubljenim pričama o porodici Ribar i Slobodi Trajković. Kako se premijera bliži, odlučili smo da sa publikom, simpatizerima i saveznicima obeležimo 23. april, tako što smo izveli tizer predstave i podsetili javnost na značaj i snagu Ivinog pisanja.

Program je podrazumevao scenska čitanje pisama i govora Iva Lole Ribara, a specifičnost ovog performansa ogledala se u izvođenjima u različitim prostorijama UK Parobrod. Glumci, Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Sunčica Milanović, Nikola Živanović i Strahinja Blažić, su svoje višemesečno istraživanje i rad izveli pred velikim brojem posetilaca i, sprovođenjem kroz sobe Parobroda, predstavili životni put Iva Lole Ribara i njegovih najbližih.

Ovim događajem želeli smo da podsetimo javnost na značaj političke misli ovog mladog revolucionara, ali i da na svojevrsan način najavimo premijeru nove predstave, inspirisane njegovim likom i delom.

Predstava Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi , biće izvedena  08. i 16. maja u AKUD Lola, 23. maja u Think Tank Studiju u Novom Sadu. Premijera je simbolično zakazana za 09. maj u Ateljeu 212.

Milena Minja Bogavac, autorka koncepta, teksta i rediteljka predstave Smrt fašizmu!, otkrila nam je korene potrebe za stvaranje nove predstave.

Zato što borba protiv fašizma nikada nije završena. Zato što su zajednici potrebni heroji. Zato što je mladim ljudima potrebna vera u bolje sutra. Zato što su im potrebne inspiracija i nada. Zato što mladi danas nisu „najgora generacija ikada“. Zato što je toj generaciji potrebno znanje. Zato što onaj ko zna da razume prošlost, razume i sadašnjost. Zato što verujemo i mlade i u njihovu veru u ideale. Zato što fašizmi, u svetu, ponovo podižu glave. Zato što moramo i mi da podignemo svoje. Zato što dižemo glavu, onda kada dignemo glas. Zato što – mladi. Zato što – ne fašizam.  

Aneta Goranović, direktorka i producentkinja teatra, pozdravila je i zahvalila se gostima, te pozvala prisute i publiku da podrže rad na predstavi, koja je, kao i sve prethodne, nastala bez podrške države.  Pozvala je na saveznički i simpatizerski odnos sve koji veruju u potrebu konstantne borbe protiv fašizma, sve koji veruju u snagu priče o Ivi i Slobodi, sve koji žele da nove generacije ne zaborave ovu potresnu i inspirišuću priču. Budite deo naše borbe, mi smo tu i znamo da je pobeda moguća!

Događaj su podržale kompanija Heineken Srbija i Drink Store.