Dan Pobede: Premijera predstave „Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“

„Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“ je dokumentarna predstava o sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar, nove produkcije nezavisne, omladinske trupe Reflektor teatar.

Premijerno izvođenje i proslava Dana pobede nad fašizmom, zakazano je za 9. maj u Ateljeu 212 od 20,30h. „Smrt fašizmu: O Ribarima i slobodi“, kako se navodi u saopštenju, dokumentarna je predstava, ali ne i biografska drama. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuje Milena Minja Bogavac. Ko-autori i izvođači su Đorđe Živadinović Grgur; Nina Nešković; Strahinja Blažić; Sunčica Milanović; i Nikola Živanović.

Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi
Rediteljka Milena Minja Bogavac sa mladim glumcima, Foto: Reflektor teatar

 

 

– Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi – navode iz Reflektor teatra.

nina sunčica Smrt fašizmu O Ribarima i Slobodi
Nina Nešković i Sunčica Milanović, Foto: Reflektor teatar

Inače, u saradnji sa UK Parobod autorska ekipa i glumci predstave „Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“ obeležili su 102 godine od rođenja narodnog heroja Iva Lole Ribara. Tako su 23. aprila sa „publikom, simpatizerima i saveznicima“ izveli u Parobrodu performans, tizer predstave, te podsetili javnost na značaj i snagu Ivinog pisanja.

Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi
Đorđe Živadinović Grgur, Nikola Živanović i Strahinja Blažić, Foto: Reflektor teatar

Milena Minja Bogavac, autorka predstave, otkrila je korene potrebe za stvaranje nove predstave.
– Zato što borba protiv fašizma nikada nije završena. Zato što su zajednici potrebni heroji. Zato što je mladim ljudima potrebna vera u bolje sutra. Zato što su im potrebne inspiracija i nada. Zato što mladi danas nisu „najgora generacija ikada“. Zato što je toj generaciji potrebno znanje. Zato što onaj ko zna da razume prošlost, razume i sadašnjost. Zato što verujemo u mlade i u njihovu veru u ideale. Zato što fašizmi u svetu ponovo podižu glave. Zato što moramo i mi da podignemo svoje. Zato što dižemo glavu, onda kada dignemo glas. Zato što – mladi. Zato što – ne fašizam! – poručuje Minja Bogavac.

Ivo Lola Ribar i Sloboda Trajković
Ivo Lola Ribar i Sloboda Trajković

A, sve je počelo čitanjem „partizanskog ljubića“.
– Početkom devedesetih, u našoj porodičnoj biblioteci, postojao je primerak romana „Legenda o devojci Slobodi”. Pao mi je pod ruku, u onom uzrastu, kada devojčice tek počinju da čitaju ljubavne romane i kada to rade krišom: s jedne strane, zato što čitav svet smatra da su premlade za ljubav, a s druge i zato što je sve ono što se čita krišom, neuporedivo zanimljivije od propisane lektire. Dobro se sećam kako sam romansiranu pripovest Iva Lole Ribara i Slobode Trajković skrivala ispod zbirke zadataka iz matematike, pa je tako pročitala za jedno popodne, a onda preplakala veče… ni ne znajući da sam, između korica ovog romana, pronašla još nešto, što se u ono vreme, za decu, smatralo još opasnijim od ranog interesovanja za romantične odnose. Jugoslaviju. Ideju Jugoslavije. Bratstvo i jedinistvo u antifašističkoj borbi naroda i narodnosti zemlje u kojoj sam rođena, a koja je upravo umirala, suviše bolno i dramatično, da bi se deca vodila kod nje u posete. Partizanski ljubić koji sam sama pronašla na polici, odveo me je u posetu zabranjenim svetovima. Sloboda i Lola. Ljubav i Jugoslavija – objasnila je je autorka predstave.

 

Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi
Foto: Reflektor teatar

– Biće u ovoj predstavi istorije. I politike. Antifašizma. Rata. Stvaranja i raspada Jugoslavije. Biće spomenika. I onih koji su oskrnavljeni. Biće ulica. I onih kojima su promenili imena. Biće partizana. I biće četnika. I biće priče o opasnosti od istorijskog revizionizma. Biće pokliča: Smrt fašizmu! I biće Slobode narodu! Biće političkih uspomena dr Ivana Ribara, biće SKOJ-a i AVNOJ-a i NOB-a i ideologije. Ali će najviše biti Ljubavi. One ljubavi koja je isto sa našom borbom i našom pobjedom – dodala je Bogavac.

Aneta Goranović, direktorka i producentkinja Reflektor teatra, pozvala je publiku da podrže njihov rad na predstavi, koja je kao i sve prethodne, nastala bez podrške države.
– Reflektor teatar predlaže saveznički i simpatizerski odnos, svima koji veruju u potrebu konstantne borbe protiv fašizma; svima koji veruju u snagu priče o Ivi i Slobodi; svima koji žele da nove generacije ne zaborave ovu potresnu i inspirišuću priču. Budite deo naše borbe, mi smo tu i znamo da je pobeda moguća! – poručuju iz Reflektor teatra.

Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi
Foto: Reflektor teatar

Autor originalne muzika je Dragoljub Đuričić. Za kostime je zadužena Ivana Nestorović, dok iza vizuelnog identiteta i dizajna je Slavimir Stojanović.
Ko-producenti su: UK Parobrod, Beograd; FIAT, Podgorica; Firchie Think Thank Studio, Novi Sad; AKUD Ivo Lola Ribar, Beograd; i Mokrin House, Mokrin.
Podršku za premijerno izvođenje pružio je Atelje 212. A ovo pozorište se nalazi upravo u ulici koja je nekad nosila Lolino ime!

J. D.

 

Preuzeto sa: ANTRFILE