Muškarčine na festivalu TESZT

Festival TESZT u Temišvaru, krajem maja je ugostio mnoge pozorišne trupe među kojima je mesto našla i ekipa Reflektor teatra, koja je predstavila svoje šestogodišnje ostvarenje – predstavu “Muškarčine”.

Teszt festival okuplja stvaraoce iz sfere pozorišne i scenske umetnosti kako bi stvorio platformu za razmenu veština, znanja i ideja. Tokom sedam dana publika je imala priliku da pogleda predstave umetnika iz Mađarske, Francuske, Holandije, Španije, Italije i mnogih drugih.

Muškarčine su nastupale  šestog dana pred punom salom Doma Armije. Naši glumci su na prvi pogled bezazlen, ali suštinski ozbiljan način postavili nekoliko značajnih pitanja na temu muškosti danas. Prikazali su konfuzan sistem vrednosti i razmišljanja koja gaji omladina rođena u toku ratova na Balkanu i poslali poruku o slobodi, ličnom ostvarenju i nametnutim normama koje mladiće sprečavaju da budu ono što zaista jesu. Atmosfera u publici i reakcije bile su izuzetno pozitivne što je pokazalo da ni jezičke barijere ne mogu da sputaju smisao i suštinu – koja je svuda u svetu jednaka samo je, možda, drugačije forme.

Nakon predstave usledio je razgovor u vidu okruglog stola, gde su glumci na šarmantan način objasnili motive i aspiracije koje su stekli tokom rada na ovoj predstavi, a koje danas gaje i prenose svima koji žele da čuju – šta to znači biti pravi muškarac?

 

Foto: Petru Cojocaru