19. Bitef Polifonija u znaku antifašizma

 

Devetnaesta Bitef POLIFONIJA, kao prateći program Bitefa posvećen ulozi pozorišnih umetnika i drugih stvaralaca u radu s mladima, održaće se ove godine od 15. do 21. septembra. Podstaknut konceptom 52. Bitefa, sloganom “SVET BEZ LJUDI” i usmerenjem na one umetničke pojave u savremenom pozorištu i izvođačkim umetnostima koje ukazuju na uznemirujuće društvene fenomene savremenog sveta, naslov 19. Bitef POLIFONIJE glasi “KAKO SI TI ŽIV?”. Otvarajući dijalog na teme koje su u fokusu ovogodišnjeg programa, Bitef POLIFONIJA nastavlja traganje za polifonom dramom i pozorištem kroz višeglasje, mnogozvučnost, varijacije i kontrapunkt… za i sa svojim autorima, učesnicima i zainteresovanom publikom.

“KAKO SI TI ŽIV?” je, u stvari, replika iz predstave Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi, nove produkcije nezavisne omladinske trupe Reflektor teatra, oko koje se kreira čitav jedan polifoni programski blok sa autorskim radionicama pozorišnog procesa koji tematski i problemski pokreću istraživanje savremene izvođačke prakse kao umetničkog polazišta za preispitivanje različitih vidova aktivizma, otvorenosti za lične priče i aktuelna društvena pitanja, za problematizovanje sećanja i prošlosti, za opterećenja života u sadašnjosti, ali i vizije očekivane i bolje budućnosti.

Program se nastavlja započinjanjem nove inicijative “NA LICU MESTA” podstaknute uspehom prošlogodišnjeg organizovanog odlaska autobusom na gledanje predstave Alisa u autentičnim prostorima igranja gde su scenu činili hodnici i holovi pozorišta u Lazarevcu. Ovogodišnjim programskim segmentom odlaska na lice mesta, Bitef POLIFONIJA poziva učesnike i publiku u Kragujevac gde će se upoznati s novim projektom, procesom rada, kompleksnom scenskom postavkom i specifičnim konceptom pozorišta zajednice predstave Dvesta Knjaževsko-srpskog teatra.

U svetskoj godini posvećenoj kulturnom nasleđu, Bitef POLIFONIJA daje podršku razvoju alternativnog čitanja epike i ispitivanju ideoloških matrica narodnih pesama čije dejstvo snažno određuje i savremene društvene odnose. U okviru projekta Epske igrice, Umetničke grupe Hop.La! (prošle godine izvedeno Zidanje Skadra), ove godine će na Bitef POLIFONIJI biti premijerno izvedena Ženidba Dušanova.

Od posebnog značaja za program Bitef POLIFONIJE je pogled u budućnost i obeležavanje njenog dvadesetog izdanja sledeće godine. U saradnji sa Filmkulturom – Udruženjem za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture, zainteresovani će imati priliku da učestvuju u “Izvođenju prisustva: radionici o arhiviranju i bivanju”. U fokusu je poigravanja sa idejom poteklom iz digitalnih medija, odnosno izazovom koje digitalni mediji postavljaju svojim sve prisutnijim oblicima izražavanja i postojanja u svetu koji nas okružuje.

 

 

Program ovogodišnje Polifonije, prijave za radionice i više informacija možete pronaći na sledećem linku: https://www.facebook.com/events/469925663525840/

 

#svetlimoumraku