7 pitanja povodom 7 godina predstave Muškarčine: JovanŠta si naučio tokom proteklih sedam godina?

Naučio sam dosta toga, npr. da stvari mogu da se menjaju zahvaljujući pozorištu. Naučio sam da često u životu možeš da izgubiš veru i nadu, ali mi je ova predstava pokazala da su čuda, ipak, moguća i da je pozorište pokretač promena u ljudima.

 

Uporedi društvo koje te okružuje i sebe samog sada u odnosu na pre sedam godina.

Što se društva tiče, mislim da se ništa nije promenilo za sedam godina. Čak mislim i da se, možda, vratilo unazad, da smo netolerantniji jedni prema drugima i da je i dalje moguće da se desi da u piceriji u centru grada prebiju momka jer misle da je homoseksualac. Nekad i kad pomislimo da se stvari menjaju, opet se dokaže da, u stvari, nismo stigli nigde. Što se mene tiče, zreliji sam i stariji – mnogo toga mi se dogodilo i promenilo u životu

 

Da li se danas tolerantnije gleda na muškost, nego kada ste počeli da radite predstavu?

Ova predstava govori o jako važnoj temi, koja je aktuelna danas kao i kad je nastala. Nažalost, iako je prošlo sedam godina, mislim da ne može da dopre do toliko velikog broja ljudi, iako im je neophodna da bi promenili surov i pogrešan način razmišljanja.

 

Koliko se Pravi muškarac promeni za sedam godina? Promeni se mnogo, naravno.

Vreme je takvo da moraš da se menjaš sa njim, ili ne postojiš. Suština je da, ako se Pravi muškarac menja, onda treba da se menja nabolje. Svako od nas je Pravi muškarac, a doživljava mnogo drugačijeg u životu i nemoguće je da ostane isti.

 

Kakav je tvoj odnos bio prema predstavi ”Muškarčine” kada ste počeli da igrate, a kakav je danas?

Na samom početku nisam toliko verovao ovoj predstavi. To ne znači da nisam imao poverenja, ali nije bilo u toj količini koja se pojavila s vremenom. Verovao sam da kidamo i da je to super predstava, ali je ona pokazala da ima veliku moć. Tek kad smo počeli da je igramo, shvatio sam šta je i o čemu se tu radi i kolika je njena snaga. Tada nisam očekivao da ćemo da pređemo pola Evrope, gotovo čitav region i celu Srbiju, a sada već možemo da vrtimo drugi krug.

 

Kako vidiš ostale Muškarčine za sedam godina?

Kao ministre.

Đorđe – Ministarstvo kulture i informisanja

Nikola – Ministarstvo hipsterizma

Alek – Ministarstvo unutrašnjih poslova

Marko – Ministarstvo zdravlja

Rastko – Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Uroš – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

 

A kako vidiš sebe?

Kao predsednika Vlade. A i preuzeću sva preostala ministarstva.