Premijera predstave UREDNIK u punom Dorćom platz-u

U Beogradu je u petak, 6. marta, održana premijera predstave ’’Urednik’’ u režiji Vojislava Arsića i produkciji Reflektor teatra. ’’Drama o posledicama igranja istinom’’, kako su je autori i autorke još nazvali, izazvala je veliku pažnju medija i publike.

Predstava koja govori o (ne)slobodi medija, trenutnom položaju novinara i novinarki, te uticaju toga na celokupno društvo, prodrmala je sve posetioce Dorćol Platz-a, koji su na vrata ovog prostora zakucali još sat vremena pre početka. Kroz dramu, autorke Sare Radojković, oko 300 posetilaca suočilo se sa svakodnevnim i istinitim problemima u koje upadaju predstavnici i predstavnice medija, proživljavajući priču Vere, objektivne i pravdoljubive novinarke koja je protagonistkinja drame, te okolnih likova (kolega, direktora, urednika itd), koji vrše pritisak na nju i svojim delima utiču na život nje i njene porodice.

Kroz predstavu ’’Urednik’’ prožeto je i nekoliko kompozicija Ivana Mirkovića Bambija, uz video-radove Sare Marković, koji su na publiku ostavili poseban utisak. U jednoj od tih pesama postoji stih za koji je reditelj rekao da se nada da neće biti i reakcija publike na čitavu priču, a glasi: ’’Pa da. Pa šta?’’

Jovana Gligorijević, pomoćnica urednika VREME, nakon pogledane premijere kaže:

Urednik u kratkim, ali tačnim crtama daje precizan opis života u medijima u današnjoj Srbiji. Ne mogu da gledam očima obične gledateljke, već isključivo novinarskim i, iskreno, sve znam, sve sam već čula ili videla, a opet, bilo mi je muka. Iako ima komičnih replika koje treba da relaksiraju publiku, gledala sam ko se smeje u sali – nijedan novinar se nije smejao. Na Verino pitanje s kraja “A šta biste vi uradili”, nemam odgovor, jer da ga imam, do sad bih to uradila. Ovako, svi mi koji hoćemo da ostanemo nezavisni, zapravo se svesni samouništavamo deo po deo (kao Vera), vučemo sa sobom u tu agoniju i porodice (kao Vera) i na kraju, dobijemo jednu mermernu ploču na kojoj ti stoji godina rođenja i smrti i ispod piše “novinar”. Prizor kom sam prisustvovala u rano jutro nakon premijere i ne mogu da odvojim ta dva utiska

Takođe, Minja Bogavac, dramaturškinja, koja je bila jedna od gošći na premijeri, o njoj govori ovako:

Izuzetno značajna tema, praktično: gorući problem našeg društva, u ovoj predstavi obrađen je na izrazito popularan, pitak i prijemčiv način. Zato nema sumnje da je Urednik jedna od najvažnijih predstava u Srbiji danas. U umetničkom i produkcionom smislu, ovo je najkompleksnija predstava Reflektor teatra, pa sam ponosna što i dalje svetlimo u mraku i nadam se da će se ova svetla daleko videti.

U predstavi glume: Jelena Rakočević, Mirjana Zeljković, Maja Šuša, Tanja Petrović Živković, Darko Ivić, Marko Panajotović, Vladan Slavković i Miloš Lazarov.

Reprizna izvođenja zakazana su za 9. 10. i 11. mart sa početkom u 20 časova u Dorćol Platz-u, a ulaznice se mogu nabaviti preko prodajne mreže Tickets-a.