Pet godina predstave „Crvena: Samoubistvo nacije”

Na današnji dan, 18. aprila, pre tačno pola decenije, održana je premijera naše predstave „Crvena: Samoubistvo nacije”. Prošlo je tačno pet godina od početka naše borbe. Ovim tekstom nećemo se baviti nastankom predstave, njenom praizvedbom u Bitef teatru, te sumiranjem utisaka i uspomena ili time koliko nam je lično ova predstava važna. Ovo je rođendanski tekst o Crvenoj, ali ne i slavljenički.

Ovo nije obična predstava za čiju ćemo se godišnjicu okupiti posle izvođenja i nazdraviti za njen dugi pozorišni život. Premda bismo, kao autori i autorke, te ljubitelji i ljubiteljke ove predstave, voleli da se ona izvodi često i osvaja publiku iz meseca u mesec na svim koordinatama naše države i regiona, svesni smo da aktuelnost ove predstave znači da nemamo razloge za slavlje.

Prema istraživanju „Muškarci u Srbiji: promene, otpori i izazovi“ koje je, na reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena od 18 do 60 godina, sprovela nevladina organizacija Centar E8 2018. godine, čak 18,8% muškaraca smatra da žene ponekad zaslužuju batine, 11,9% se slaže da ona treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu, a čak 40,1% ispitanih tvrdi da su njeni osnovni zadaci briga o kući i kuvanje.

Kada pogledamo statističke podatke, istraživanja, medijske naslove i tekstove u vezi sa temom prava i slobode žena, tek onda možemo shvatiti da pola decenije nije dovoljno. Ali, mi smo spremni za dalju borbu. Mi smo spremni da i dalje Reflektorom osvetljavamo ovu temu, dok je drugi guraju u mrak.

„Crvena: Samoubistvo nacije” nije samo predstava  – ona je hrabrost, omaž, podrška i lekcija. Uz nju smo svi ponešto naučili. Ona menja pogled na svet. Ona odrasta, sazreva i uz nju mi odrastamo i sazrevamo. Uz nju smo spoznali feminizam, ravnopravnost i empatiju. Uz nju smo postali bolji.

Crvena prkosi – svemu  što ugrožava njenu slobodu. Crvena vređa – sve koji staju na put ostvarenju njenih prava. Crvena psuje – u lice svima koji se zgražavaju nad njenom željom da svoj život drži u svojim rukama. Crvena nije protiv svoje zemlje – ona je protiv sistema. I boreći se da taj sistem bude bolji, Crvena dokazuje svoj patriotizam. Crvenoj je danas rođendan.

Crvena označava ljubav – ljubav svih nas međusobno, ljubav koju šaljemo svima koji su učestvovali u njenom stvaranju, svima koji su je gledali, a i onima koji žele da je gledaju. Crvena je i ljubav za one koji je se plaše, za one koji je zabranjuju i za one koji bi želeli da je nema, jer njima ljubav sigurno fali. Ali iznad svega, Crvena je ljubav za one o kojima ova predstava govori. Ona je naš način da im pokažemo da nisu same. I bez obzira na njen pozorišni život, Crvena je u nama bila i biće mnogo duže. Crvena smo svi mi.

Iako nismo u mogućnosti da zajedno obeležimo godišnjicu u pozorištu, nedavno smo snimili emisiju „Gde su? Šta rade?” posvećenu ovoj predstavi koju možete pogledati na našem YouTube kanalu. Ovo je naš osvrt na njenu važnost u skladu sa trenutnim mogućnostima. Ovo je naš doprinos isticanju ove teme u vanrednim okolnostima. Ovo je dokaz da ne planiramo da stanemo.

Hvala vama i hvala Crvenoj za ovih pet godina! Hvala što sve ovo vreme #svetlimoumraku i služimo Srbiji!