„Urednik u krizi” #1 i #2

Redakcija Forma TV-a, odnosno ekipa predstave  „Urednik” nije želela da sedi skrštenih ruku za vreme vanredne situacije i, nakon što je u martu osvojila srca naše publike, vratila se kroz novi serijal  „Urednik u krizi”, koji možete pratiti svake nedelje u 14h na našem YouTube kanalu ili Facebook stranici.

Tajna uspeha ovog projekta leži, pre svega, u činjenici da je tematika pogodila srž novinarskog zvanja u sadašnjem trenutku, gde je okruženje više nego ikada neprijateljski okrenulo leđa istini. Kroz prizmu novinarske redakcije pratimo živote novinara i novinarki sa svojim moralnim idejama, ličnim stavovima i različitim političkim uverenjima koji oblikuju stav javnosti koja im veruje. Kao ogledalo društva, naši akteri svakako zabrinuti za svoju sudbinu i egzistenciju, podložni su uticaju ljudi koji su moćniji od njih, što u ovoj profesiji može imati fatalne posledice. U predstavi igraju: Jelena Rakočević, Vladan Slavković, Tanja Petrović Živković, Darko Ivić, Miloš Lazarov, Mirjana Zeljković, Marko Panajotović i Maja Šuša.

Dani u izolaciji prolaze, a za nama su već prve dve epizode novog Reflektorovog serijala. Nešto više o gorućim temama, kao i o tome kako funkcioniše jedna redakcija u drugačijim okolnostima, imali smo prilike da vidimo u prvoj epizodi, koja je emitovana 12. aprila. Neka od pitanja kojima se redakcija bavila su: Šta se desi kada predsednik povisi glas na novinara ili novinarku u njegovoj emisiji ili na konferenciji?; Kako se izboriti sa time na ličnom nivou?; Kako objasniti situaciju porodici?; Kako ne dozvoliti kolegama da budete glavna tema sastanka?; Kako ostati profesionalac? itd.

Uprkos pritisku i neprijatnostima, urednica uspeva da održi sve pod kontrolom – svi dobijaju svoje radne zadatke i pripremaju se koncepti emisija.  Ono što ostavlja gorak ukus je činjenica što svi biraju da idu lakšim putem i ne dignu glas protiv toga što novinari rade pod lošim uslovima, a kasnije i gube pravo prisustva na konferencijama, već da taktički sačekaju momenat da drugi pokrenu to pitanje i budu podrška. Potreba za taktiziranjem pokazuje da novinari ne mogu svoj posao da rade onako kako treba – bez pritiska – što je nedopustivo u jednom demokratskom društvu.

Kako se Uskrs bližio, nove teme su se otvarale, ali one, nekako, nisu bile prigodne redakciji za ovaj praznik, tako da je naš „Urednik u krizi” bio ponovo u velikom problemu, 19. aprila, kada se emitovala druga epizoda. Redakcija se nije lako usaglasila oko tema kojima će se baviti, jer praznik nije vreme za tužnu, lošu ili vest iz crne hronike, te ne treba govoriti o policajcu koji je pretukao mladića, jer bi se ta emisija mogla ukinuti. Severina, zato, zvuči kao odlična ideja – ne zato što je privedena u Beogradu, već zato što širi ljubav, asocira na multikulturalnost, različitost između vera koje žive u jednoj zajednici itd. Možda nisu loša ni špijuniranja vernika koji su, krišom, došli na liturgiju uprkos zabranama. Svakako je bolje i to nego pisati o porukama koje šalje vlast tokom vanrednog stanja. Ipak, nije vreme za to… Šta sve novinaru smeju, a šta ne smeju da objave, već je, izgleda, odlučeno, ali da li će to direktor odobriti ili ne? Saznaćete ako pogledate našu uskršnju epizodu.

Ostanite sa nama i pratite emisiju „Urednik u krizi” svake nedelje od 14h, a ukoliko ste ih propustili, prethodne epizode možete pronaći ovde.