Gde su? Šta rade? #7 – Urednik

U sredu, 13. maja, uživo je prikazana poslednja epizoda emisije „Gde su? Šta rade?“. Serijal je zaokružen druženjem sa nekim od glumaca i glumica predstave „Urednik“, ujedno i najnovije predstave Reflektor teatra. Glumce i glumice ove predstave mogli smo viđati i u drugim karantinskim projektima , poput emisija „Veče pod Reflektorom” i „Urednik u krizi”, ali ipak i u ovoj prilici su doneli neke nove i zanimljive ideje. Emisiju su vodili Vojislav Arsić, reditelj, i Sara Radojković, dramaturškinja predstave, dok su gosti bili: Vladan Slavković, Maja Šuša, Marko Panajotović, Mirjana Zeljković i Tanja Petrović Živković.

Na prvo, za one koji su pratili dosadašnji program već standardno, pitanje – Gde ste i šta radite? – Mirjana je odgovorila kako se trudi da vežba i provodi vreme sa porodicom; Vladan nam je saopštio kako je entuzijastično ušao u vanredno stanje, želeći da stigne sve što dosad nije stigao da pročita, odgleda ili uradi, ali da se s vremenom malo olenjio; Tanja je govorila o želji za odlaskom u prirodu i kako je uvidela da je to veoma bitno za nju. Ipak, sagovornici se uglavnom osećaju uznemireno zbog naglog prestanka vanrednog stanja, a plaše se i toga šta će biti ako se ono uvede opet, dok su najveću zabrinutost iskazali zbog mentalnog zdravlja ljudi.

Pitanja su naizmenično postavljali Vojislav i Sara, pa je tako Saru zanimalo šta bi ostali članovi ekipe izdvojili kao „najpotentniji karantinski utisak“. Glumci i glumice su uglavnom izdvajali trenutke iz medija, pošto su svi bili okruženi njima tokom trajanja vanredne situacije, pa su nas tako i podsetili na neke trenutke koji ne treba da se zaborave, kao što su: kontramitinzi Srpske napredne stranke koji su po zvucima koje su učesnici proizvodili Mirjanu podsetili na ratno stanje; Marko je izdvojio hapšenje Ane Lalić, ukidanje konkursa  za kulturu grada Beograda, kao i SMS poruke koje su imale cilj da navedu građane Srbije da ostanu kod kuće, pisane uznemirujućim jezikom. U skladu sa temom predstave, dosta pažnje posvetili su medijima i tome kako su oni delovali tokom vanrednog stanja. Govorili su o funkciji medija, o odnosu prema medijima i kulturi, ali i o ulozi umetnosti u ovoj situaciji.

Na samom kraju emisije, Vojkan je dao reč Marku koji se, kao direktor Reflektor teatra, zahvalio svim gledaocima koji su pratili naše projekte organizovane tokom vanrednog stanja. On je podsetio da, iako je karantinska emisija „Gde su? Šta rade?” završena, Reflektor nudi i planira i druge sadržaje za koje se nada da su zanimljivi našoj publici.

Sedmu epizodu emisije „Gde su? Šta rade?” možete pogledati ovde.