OUR VILLAGE

Liberty Youth Project @ Trafó Budapest

Integrisana grupa tinejdžera/ki iz različitih društvenih sredina učestvovaće u procesu stvaranja zajednice tokom pozorišne sezone 2020/2021 oko teme „Lokalno i globalno okruženje i lični identitet“. Zajedno, grupa stvara idealno selo sa svojim pravilima, navikama, kulturom i osnovnim vrednostima. Radiće se u 3 intenzivna perioda (jesenji, zimski, prolećni blok) od 2 nedelje, 4 dana nedeljno uz stalnu pomoć 2 umetnička edukatora/ki koji imaju iskustva u korišćenju dramskog i pozorišnog načina rada u obrazovanju kao i uz prisustvo mađarskog umetnika/ce. Učesnici/e će u svakom bloku istraživati temu kroz dramske, narativne i vizuelne igre i vežbe, a na kraju svakog bloka napraviće sažetu prezentaciju svog rada za nekoliko pozvanih članova/ica porodice i profesionalaca/ki. Na kraju sezone, kreiraće se javni umetnički događaj: prijateljsko okupljanje ili interaktivni, vođeni obilazak „idealnog sela“ koje su zajedno izgradili i na koje će pozvati svoju publiku.

Grupa: ~20 mladih ljudi (starosti 15-22 godina) iz tri različita socijalna porekla, koji žive u Budimpešti. Prva grupa su tinejdžeri/ke elitnih škola koji možda već imaju iskustva u kreativnim procesima. Druga grupa su uglavnom romski tinejdžeri/ke iz socijalno ugroženih institucija. Treća grupa su deca migranata/kinja mađarskih porodica iz dvojezičnih škola i nevladinih organizacija. Počeli bismo od pojedinačnih priča i tragali za zajedničkim osnovama i polako prebacili fokus na formiranje zajedničkih ciljeva i snova do kraja trećeg bloka.

 

 

TRAŽIMO TRENERE I TRENERICE ZA RADIONICE

 

Želeli bismo da pozovemo umetnike/ce, aktiviste/kinje, likovne aktiviste/kinje mlađe od 30 godina iz različitih oblasti sa iskustvom u podučavanju, da pruže jednu tročasovnu radionicu, koja će se bazirati na njihovim metodama, njihovim vizijama, njihovim ličnim putevima na temu kulturne raznolikosti, definišući lični identitet, artikulaciju doma i idealnog okruženja. Idealna radionica:

– inspiriše, pokreće misaoni proces,

– relevantna je za temu projekta Our village,

– i obogaćuje umetničke sposobnosti učesnika/ca.

 

Vreme: Tri bloka radionica biće u narednim nedeljama. Uspešni kandidat/kinja će u ovom periodu održati jednu tročasovnu radionicu. Tačan dan radionice može biti fleksibilan prema rasporedu prijavljenih lica u određenim periodima.

11-24. oktobra 2020. godine

10-23. januara 2021. godine

11-24. aprila 2021. godine

 

Troškovi: Pokrivamo troškove putovanja i smeštaja uspešnog kandidata/kinje, zajedno sa honorarom od 115 €.

Pošaljite svoj CV i kratak koncept svoje ideje za radionicu, na Zsuzsi Nagy mailto:nagyzsuzsi@trafo.hu

Prijave se šalju na engleskom jeziku.

Rok za prijavu: 30. jul 2020. godine

 

O Trafovom obrazovnom odeljenju uopšte:

 

Obrazovna aktivnost Trafo-a (nazvana Generator Misli) je kreiranje pozorišnih, obrazovnih i umetničko-obrazovnih programa. Različiti programi pomažu u diskusiji, analizi, razmišljanjima, produbljivanju i povezivanju sa performansama Trafo-a i stvaranju nove umetnosti i generisanju novih debata o temama i oblicima istih. Svi programi učestvuju koristeći širok spektar savremenih pozorišnih alata, umetničkog obrazovanja i dramskih igara.

Prilagođeni raznolikim žanrovima, naši programi istražuju različite puteve do ličnih iskustava, dovodeći kreativnost u prvi plan, razvijajući socijalni senzibilitet, osnažujući samoizražavanje, kolaborativno razmišljanje i dijalog kako bi Kuća postala dom stvarnih zajednica.

Više informacija: https://trafo.hu/gondolatgenerator

https://www.facebook.com/gondolatgenerator/  (engleska verzija nažalost još nije završena)