„Četvrtak pod reflektorom” nastavlja se i ove nedelje i to predstavom „Muškarčine”, prvim projektom Reflektor teatra koji ove godine slavi svoj deveti rođendan. Zašto su „Muškarčine” kvalitetan komad koji će vas zabaviti, nasmejati, edukovati i podstaći na razmišljanje mogla bih da obrazlažem dugo. Ipak, ne bih rekla ništa što neko pre mene već nije i što devetogodišnji staž ove predstave sam po sebi ne dokazuje. Ono što me je zaintrigiralo jeste činjenica da se ona uvek igra pred punom salom, a mnogi je gledaju iznova, iz sezone u sezonu: moglo bi se reći da ima i svoju redovnu publiku. Zašto se „Muškarčinama” uvek vraćamo? Zato što nas nasmeju, zabave, edukuju i podstaknu na razmišljanje? Svakako, ali i zbog toga što je u pitanju kreativni proces koji se svojom premijerom nije završio, već tek započeo. „Muškarčine” su zamišljene kao komad sa deset glumaca-koautora. Premijeru su dočekali sa sedmoricom, u kojem sam ih broju, ali nešto drugačijem sastavu i ja poslednji put pogledala. Sinoć je na scenu Dorćol Platza ipak izašlo šestorica momaka. Da ovo ne znači da bi za sudbinu „Muškarčina” trebalo da se plašimo potvrđuje nam jedan od glumaca, Jovan Zdravković: „Tako je kako je, mi u nekom trenutku u predstavi i kažemo da ovaj proces i dalje nije završen, ne znamo šta će biti sa njim i upravo se to i događa. Nadam se da će predstava živeti zauvek i da ćemo ostariti uz nju, ali to nikako ne možemo znati. Mi smo ovo počeli da radimo pre skoro deset godina, odrastamo, rastemo, menjaju se ljudi i normalno je i okej da bude tako.”

„Muškarčine” nastavljamo da gledamo i zato što ih razumemo i sa njima se poistovećujemo. Zato što publika oseća da u ovoj predstavi nije pasivan posmatrač, već ima svoju aktivnu ulogu i daje joj život. Kakva je bila sinoćna publika i sama atmosfera na izvođenju, pitali smo ’muškarčinu’ Nikolu Pavlovića. „Publika je bila super, veoma mi je drago da je bilo puno. Uvek mi je fascinantno da igramo po ko zna koji put i uvek ima gledalaca i hvala im što nas podržavaju i dalje jer zbog njih zapravo živimo. Svako ko je ikada gledao neke predstave Reflektor teatra – ili nije – treba da dođe i vidi šta mi radimo i da nas podrži. Mislim da je važno podržati nezavisno omladinsko pozorište koje radi neke pametne stvari i bavi se bitnim temama, kojim ćemo i nastaviti da se bavimo.”

Reflektor teatar je pokrenuo četrdesetodnevnu crowdfunding kampanju sa sloganom „Vi ste više od publike” kojom poziva građane da budu njihovi producenti i finansijeri i pomognu u prikupljanju sredstava za nove projekte. „Mi smo se kao pozorište trudili uvek da napravimo nešto novo, da istražujemo nove tendencije u pozorištu i da se bavimo temama koje su zanimljive za sve nas. „Muškarčine” su prva predstava koja nas je spojila i od koje smo sve počeli. Trenutno organizujemo crowdfunding kampanju u kojoj prvi put uključujemo publiku da napravi nešto sa nama. Do sada smo sami radili i onda dođemo pred publiku i prikažemo; ovo je možda trenutak gde možemo zajedno da napravimo predstavu – ne samo jednu već više njih. Mislim da je ovo sjajan način da publika utiče na to kakvo pozorište želi i da nas podrži u svim tim stvarima zbog kojih i dolazi da nas gleda.” govori za naš portal glumac Uroš Novović.

Da ćemo „Muškarčine” uvek voleti i nastaviti da ih gledamo iznova i iznova – to je neminovno. Ipak, nestrpljivo iščekujemo nove projekte Reflektor teatra i nadamo se da će ih dočekati posećenost i dugovečnost „Muškarčina”. Za kvalitet – sigurna sam – ne moramo da se brinemo.

Program „Četvrtak pod reflektorom” dolazi do svog kraja 26. avgusta, izvođenjem predstave „San o Mileni” rediteljke Jelene Bogavac.