Predstavom „San o Mileni” rediteljke Jelene Bogavac završen je letnji program Reflektor teatra „Četvrtak pod reflektorom”. 

Petoro sjajnih izvođača, koji nose znatno više od pet uloga, ispričali su nam priču slikarke Milene Pavlović Barili ne izostavljajući niti jednu ključnu tačku. Večito okružena ljudima, a večito usamljena, u tuđini, gde je i preminula, Milena je bila žena koja se bavila umetnošću u neumetničkom vremenu: između dva svetska rata. Za nju nije bilo važno da li stvara u Požarevcu, Beogradu, Rimu ili Njujorku: Milena je stvarala u svetu i uprkos svojoj preranoj smrti obeležila je čitav jedan trenutak na njemu.

Ovaj komad ne moramo da pokušavamo da smestimo u stroge žanrovske okvire: činjenice iz života Milene Pavlović Barili presecaće muzički intermeco, dok sve prati video-instalacija Mileninih slika i ličnih zapisa u pozadini. Svileni kostimi i zadimljena svetla čine da gledalac zaista predstavu posmatra kao kroz san – onaj posle koga se teško budite, a zatim ga, i dalje u krevetu, sa osmehom premotavate u glavi.

Da ovo nije bilo jedno obično izvođenje, potvrdio nam je i Marko Panajotović, jedan od izvođača i direktor Reflektor teatra: „Bilo je sjajno, imali smo fenomenalnu publiku i lično dosta dugo nisam osetio ovako nešto u našem prostoru iako je gotovo svaka predstava puna. Ovo je možda nešto najnežnije i najemotivnije što igramo i bude vam još draže kada podelite to sa publikom i vidite da oni prepoznaju taj kvalitet i pozorišnu magiju.” I zaista, magija je odlična reč kojom se ova predstava može opisati.

U proteklih osam nedelja, publika je u okviru „Četvrtka pod reflektorom” imala priliku da poseti sedam predstava i solistički koncert Nemanje Stankovića. „Želeli smo da pružimo predstavama na nezavisnoj sceni priliku da učestvuju u pozorišnom svetu i podelimo svoje resurse sa svima koji žele. Smatramo da ne postoji dovoljno prostora za nezavisna pozorišta u Beogradu i beogradska publika nema priliku da prati nezavisnu scenu.” kaže Panajotović. Reflektor teatar u septembru nastavlja sa novim sadržajima za svoje gledaoce, za koje trenutno prikuplja sredstva: „Nadamo da ćemo kroz ovu kampanju u teškom vremenu za nezavisnu scenu biti podržani od strane publike. Pozivamo ljude da budu producenti naših predstava, a budući da su sve naše predstave društveno angažovane, imamo još veću odgovornost prema svojoj publici.”

U sredu, 1. septembra, Reflektor teatar organizuje donatorsku žurku na Dorćol Platzu. Za muziku je zadužen „Funk Technik Group”, a ekipa Reflektora vas poziva da im se pridružite i pomognete im da nastave da svetle u mraku!