“Priče iz Duše III”, interaktivna pozorišna predstava nastala na osnovu iskustava članova i članica Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga “Duša”, biće izvedena 3. novembra, u Dorćol placu.

Cilj predstave je sa jedne strane, osnaživanje samih učesnika i razvoj njihovih potencijala za zdrav i kreativan život, a sa druge usmeravanje pažnje javnosti na teškoće sa kojima se osobe sa mentalnim poremećajima svakodnevno susreću i pozivanje na solidarnost kako bi se smanjila diskriminacija i stigmatizacija prema ovim ljudima, i kako bi im se omogućilo da žive dostojanstveno i ravnopravno sa ostalim članovima društva.

Ova predstava povezuje i transformiše sve prisutne – glumce i publiku – i predstavlja pozorište života koje čini da se zamislimo, osećamo, saosećamo i pokrenemo na zajedničko delovanje i stvaranje zdravijeg i tolerantnijeg društva, navode organizatori.

Predstava otvara prostor za dijalog i briše granice između scene i auditorijuma, pozivajući članove publike da postanu izvođači na sceni i aktivni tragači za konstruktivnim rešenjima problemskih situacija u predstavi, čime mogu promeniti tok predstave, a samim tim i života, jer „Priče iz Duše“ predstavljaju stvarne, opipljive priče, a ovaj pozorišni događaj predstavlja vežbu za realnost i pozorište života iz duše za dušu.

Koncept i režija potpisuje Vera Erac diplomirana psihološkinja, praktičarka primenjenog pozorišta i performerka, trenutno najaktivnija u okviru platforme za transformaciju stvarnosti putem umetnosti „Transformator“.

Učesnici su članovi udruženja korisnika psihijatrijskih usluga „Duša“: Bosiljka Brdar, Vesna Avramović, Dragan Jugović, Slobodan Lazić i Milutin Savić.

 

Izvor: N1