U desetu, jubilarnu godinu svog postojanja i sezonu pod naslovom „Za desetku“, Reflektor teatar ulazi premijerom predstave BETMEN ROBIN BEOGRAD, autorke i rediteljke Jelene Bogavac.

 

Predstava je nastala po romanima „Betmen nad Zvezadrom“ (1996) i „Robin sa Krsta“ (2020), koje je autorka dramaturški ukrstila, adaptirala i prevela na jezik postdramskog pozorišta. Premijera će biti izvedena 15. januara, u 20h, na Sceni reflektor teatra u Dorćol Platzu, a reprizna izvođenja su zakazana za 24. januar, 10. februar i 2. mart 2022.

 

BETMEN ROBIN BEOGRAD su komad o susretu dve generacije mladih, u Beogradu devedesetih i Beogradu danas. Generaciju koja je bila mlada devedesetih, zamenila su njiihova već odrasla deca.

Obe generacije bave se pitanjima pravde, pobune, herojstva i super-herojstva. Obe generacije žele slobodu. Obe genercije žele novac, da je kupe. Obe generacije pronalaze svoje strategije preživljavanja. Strategije su različite, ali jednako pogrešne. Kao i Beograd.

 

Isti grad, ali ni nalik na sebe, od pre. Jednak samo po tome što i dalje jede svoju decu i sve njihove revolucije u pokušaju.

Predstava je delimično finansirana novcem prikupljenim kroz kampanju Reflektor teatra „Više od publike“. U toj kampanji, naši producenti postali su građani i građanke, koji su dobrovoljnim donacijama, obezbedili sredstva da se ova predstava opremi. Tako je Reflektor teatar postao prvo beogradsko građansko pozorište: pozorište koje finansira njegova publika, s punom građanskom svešću i željom da podrži naš rad.

 

Veoma smo ponosni na ovu činjenicu i predstavu koju smo napravili, sa starim i novim članovima naše trupe, sa glumcima iz svih naših ranijih predstava, ali i mladim ljudima koji su prvi put na sceni.

 

Takođe, ponosni smo što na repertoaru, po prvi put imamo autorsku predstavu Jelena Bogavac, dugogodišnje članice našeg pozorišta.

 

Sa glumcima s kojim sarađuje veoma dugo, Jelena Bogavac je izrežirala neobičnu scensku studiju sudara generacije X sa generacijom Z. U svojim idejnim i političkim implikacijama, ova predstava nastaje na najboljoj tradiciji društvenog angažmana Reflektor teatra: od bavljenja aktuelnim temama, do rada sa mladima i mladim profesionalcima.

 

Ipak, svojom složenom, literarnom estetikom, ova predstava otvara novo poglavlje rada naše trupe: naš jubilej i prvu dvocifrenu sezonu – deset godina zajedničkog rada.

 

Dobrodošli u Reflektor teatar. Zajedno svetlimo u mraku!