Grupa Grupa, Kraljevo; Reflektor teatar, Beograd i Umetničko udruženje Kombinart, Šabac, ponosno predstavljaju projekat  „Ustav i prava građana“ koji čine:

 

Predstava USTAV (premijera: 1. septembra od 20h, na Sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu) i izložba USTAV I PRAVA GRAĐANA, koja će biti otvorena od 3. septembra, u 18h, u Kulturnom centru Magacin u ulici Kraljevića Marka.

 

USTAV I PRAVA GRAĐANA naslov je projekta koji se temelji na društveno-političkom samobrazovanju umetnika i mladih i informisanju javnosti, o značaju demokratije. Centralne aktivnosti su pozorišna produkcija i produkcija izložbe, baziranih na umetničkim interpetacijama Ustava Republike Srbije.

 

Projekat „Ustav i prava građana“  realizuje se u okviru programa „Kultura za demokratiju“. Ovaj program pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat „Kultura za demokratiju“ podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

Nosilac projekta „Ustav i prava građana“ je Grupa Grupa iz Kraljeva, a partneri na projektu su Reflektor teatar iz Beograda i Kombinart iz Šapca.

O PREDSTAVI

Grupa Grupa i Reflektor teatar

USTAV

Pozorišna predstava inspirisana Ustavom Republike Srbije

Koncept i režija: Vojislav Arsić

Izvedbeni tekst: Milena Bogavac

 

Scenografija: Vladan Slavković

Scenski pokret i koreografija: Andreja Kulešević

Originalna muzika: Ivan Mirković Bambi

 

IGRAJU:

Milena Božić, Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Milojković,

Lazar Nikolić i Katarina Živković

 

Stručna saradnica:

Milena Vasić

Stručni konsultanti i konsultantkinje:

Duška Rruth Dimović, Imre Krizmanić, Miodrag Majić, Vesna Marjanović, Đorđe Pavićević, Jovan Rajić i Vlatko Sekulović

Umetnički saradnici i saradnice:

Grupa Kombinart

Izvršna producentkinja i orgnaizatorka:

Kristina Anđelković

Asistent režije:

Istok Petrović

Producenti:

Vladan Slavković i Vojislav Arsić

Tehnička podrška:

BGB studio i Dorćol Platz

 

Premijera:

1. jul 2022, otvaranje A.N.F.I.teatar festivala u Kraljevu

Beogradska premijera:

1. septembar 2022, 20h, Scena Reflektor teatra u Dorćol Platzu

 

Reprizna izvođenja:

7. septembar 2022, 20h

13. oktobar 2022, 20h

17. novembar 2022, 20h

12. decembar 2022, 20h

Scena Reflektor teatra u Dorćol Platzu

 

POZORIŠNA PREDSTAVA „USTAV“ u režiji Vojislava Arsića, nastala je kroz višemesečni edukativni i istraživački proces, tokom koga su glumci, glumice i ko-autorski tim, čitali i analizirali Ustav Republike Srbije i zvanične, srednjoškolske udžbenike iz predmeta Ustav i prava građana. Zajedno sa ekspertima i eksperkinjama iz oblasti društvenih, političkih i pravnih nauka, umetnici/e su analizirali najviši pravni akt države u kojoj žive, a s ciljem da kreiraju edukativnu, pozorišnu predstavu, koja će publici pomoći da razume poredak i ključna prava i obaveze svih građana i građanki Republike Srbije.

Predstava „USTAV“ za cilj ima da nadomesti nedostatak pravnog i političkog obrazovanja u zvaničnom prosvetnom sistemu Republike Srbije, a posebno u kurikulumima umetničkih fakulteta. Takođe, predstava je povod za uspostavljanje šireg društvenog dijaloga, među građanima i građankama, kao nosiocima suverenosti Republike Srbije.

Teme kojima se predstava „Ustav“ posebno bavi, vezane su za Ustavom određena državna obeležja; podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i recentne primere kršenja Ustava Republike Srbije, u našem društvu. Ideja predstave temelji se na konceptu aktivnih građana, kao čuvara demokratije, na građanskoj odgovornosti i preispitivanju patriotskih sentimenata, koji neretko počivaju na nepoznavanju osnovnih činjenica o pravnom poretku države u kojoj živimo.

Predstava je nastala u koprodukciji Grupe Grupe iz Kraljeva i Reflektor teatra, iz Beograda, a glumci i glumice izabrani su putem javne audicije za sve zainteresovane umetnike/ce, voljne da uče o Ustavu Republike Srbije, pravnoj i političkoj kulturi građana.

„ZAMISLI SRBIJU u kojoj je patriotizam apsolutni zajednički činilac osnovnog kućnog i građanskog vaspitanja. ZAMISLI SRBIJU koju je lepo i lako voleti.

Zamisli Srbiju, na koju si ponosan!

Na koju si ponosna.“

Citat iz predstave „Ustav“

 

Predstava se realizuje u okviru projekta „Kultura za demokratiju“. Ovaj projekat pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat „Kultura za demokratiju“ podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji.  Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025.  i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

O IZLOŽBI

Grupa Kombinat

USTAV I  PRAVA GRAĐANA

 

3-7. septembar 2022.

Magacin u Kraljevića Marka

Svečano otvaranje:

3. septembar, 18h

Umetničkom postavkom „Ustav i prava građana“ Grupa Kombinart ukazuje na raznovrsnu percepciju pravde i na život koji svi živimo, na nadrealnu realnost koja nas okružuje. Izuzetno ozbiljnu temu, koja određuje identitet i daje temelj jednom društvu, Кombinart predstavlja razigrano ali sa neizostavnom dozom ironije. Poigravaju se državnim simbolima i simbolima pravde dajući mogućnost za mnogobrojna tumačenja i doživljaje.

 

Ova postavka nesumnjivo poziva na reakciju, na razmenu mišljenja, na razgovor. Poziva nas da kritički sagledamo društvene pojave koje smo prihvatili kao neminovne a koje su nesumnjivo odraz iščašenosti. Кombinart ovom izložbom stavlja jedan veliki znak pitanja i iščekuje od svih nas da se pokrenemo, angažujemo ili bar sebi da damo neke neophodne odgovore.

Кombinart nas pokreće!

Aleksandra Erdevički Tomić, teoretičarka

 

KOMBINART je samoorganizovana grupa šabačkih umetnika koja se bavi kulturnim i umetničkim aktivizmom. Kombinart je zajedništvo u umetnosti. Kombinacija različitih umetničkih praksi, tendencija, ideja. Kombinart je i kombinat za umetnike, mesto okupljanja, mesto odakle se polazi u stvaranje. Članovi i članice Grupe Kombinart su: Dragana Đurđević, slikarka; Milena Obradović, vajarka; Marko Gavrilović, arhitekta i Milan Bailović, grafički dizajner.

 

Izložba je realizovana u okviru projekta „Kultura za demokratiju“. Ovaj projekat pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat „Kultura za demokratiju“ podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji.  Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025.  i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

 

 

www.grupagrupa.org

www.reflektorteatar.rs

https://www.facebook.com/kombinart/