Znamo da Ustav postoji, stalno se pozivaju na njega. Znamo i da postoji školski predmet, ali ne i šta se tačno tamo uči. Sve nam je poznato, a ništa ne znamo. Odgovore na sva ova pitanja pokušaće da pruži nova predstava „Ustav” Reflektor Teatra. Glumica Milena Božić podelila je sa nama kako je tekla priprema ove predstave i šta su zaključili u tom procesu.

 

Da li smatraš da su građani i građanke Srbije dovoljno informisani o sadržaju i načelima Ustava naše zemlje?

Apsolutno ne. Prvenstveno se ovim referišem na sebe i svoju neupućenost, pre rada na predstavi. Mislim da postoji nekakvo kolektivno mišljenje da je u pitanju materija koja je suvoparna, dosadna, koju nećemo razumeti. Iako je to najvažniji pravni akt  jedne države, mislim da suštinski nismo zainteresovani da se njime dublje bavimo, za početak da izanaliziramo značenje toga, pročitamo ustav i uputimo se u sva prava i obaveze koje imamo kao građani ove zemlje. Tome nažalost doprinosi i činjenica da državu doživljavamo kao skup nekih ljudi na vlasti, koji se pitaju za nas i bave našim životima, pozivajući se na Ustav, te on na taj način postaje nekakav nedodirljivi fenomen, nama običnim civilima – nedostupan. U toku rada na predstavi ustanovili smo da je Ustav kao neko mitsko biće – pretpostavljamo kako izgleda, dakle imaginarno postoji, ima nekakve moći – moglo bi nam to biti od pomoći, ali nikada ga nismo videli.

 

„Ustav i prava građana“ naziv je obaveznog predmeta, koji se uči u završnom razredu svake srednje škole, u Srbiji. Imaš li utisak da je ova nastava dovoljna, da bi se mladi uputili u najvažnije principe naše ustavnosti i pravni poredak države u kojoj žive?

Da li je 45 minuta nedeljno dovoljno da bi se jedan akt sa svim svojim članovima unutar toga analizirao? Mislim da čak ni ceo naš proces proba, na koji smo entuzijastično i dobrovoljno došli (ne boreći se za prelaznu ocenu na polugođu), nije bio dovoljan da se podrobno uputimo i obradimo baš svaki pojedinačni član. Drugi problem su primeri i upotreba članova Ustava, dakle interpetacija pricipa ustavnosti, jer je njegova (zlo)upotreba velika i praktično primenjiva, dakle opet ne pričamo o mrtvim članovima Ustava na papiru. Treća upitna stvar jeste koncept nastave, zainteresovanost i entuzijazam profesora, njihova želja da se u mladim ljudima probudi interesovanje za ovaj predmet i shvati važnost istog. Dakle, manje-više isti problem kao i sa samim aktom, Ustav je još jedan dodatni  predmet u rasporedu, dodat baš pred kraj školovanja, da nas optereti, znamo da je iz nekog nama nepoznatog razloga jako bitan, ako nabiflamo napamet možda nam i podigne prosek.

 

Foto: Milica Šolajić

U Srbiji, reklo bi se da se Ustav krši na dnevnom nivou. Koji član ili princip našeg Ustava bi izdvojila kao posebno važan, u smislu da je njegovo kršenje najopasnije?

Drugi deo koji se tiče ljudskih i manjinskih prava i svi principi sprovođenja izvršne vlasti.

 

Koji član ili princip našeg Ustava je tebi lično posebno važan, odnosno: značajan za tvoje poimanje države, društva i vaših prava i obaveza?

Za početak prva dva člana: da je Republika Srbija država svih građana koji u njoj žive i činjenica da smo mi kao građani republike Srbije nosioci njene suverenosti, dakle suverenost pripada narodu! A zatim svi članovi koji se tiču naših zajamčenih prava, sloboda, dostojanstva, jer ne postoji ništa izvan čoveka.

 

Kada bi danas mogla sama da izmeniš neki deo našeg Ustava, koji bi deo to bio?

Mislim da to nije pitanje samog Ustava, tj načina na koji je skrojen, već njegovo sprovođenje, slobodna interpretacija, neznanje i nestručnost. Bolje bi pitanje bilo šta država nije uradila, a piše u Ustavu?
Zatim primena ljudskog dostojanstva, odnosno pravo svakog pojedinca da bude poštovan, koja bi trebalo da bude imperativ. Nažalost čini mi se da je ta vrednost potpuno devalvirana.

Pamtim i rečenicu jednog našeg sagovornika i slažem se sa njom, možda će zvučati utopijski, ali za kraj to bi bio član koji bih dodala: da se Srbija odriče rata.


Predstava će premijerno biti igrana na sceni Reflektor Teatra u Dorćol Platzu u Beogradu, prvog septembra u 20h. Ulaznice možete rezervisati na 060 3008886 i kupiti u Reflektor teatru na Dorćol Platz-u ili preko 100 prodajnih mesta Tickets servisa, ili online preko sajta tickets.rs

Foto: Milica Šolajić

 

IZVOR ZOOMER.RS