Znamo da Ustav postoji, stalno se pozivaju na njega. Znamo i da postoji školski predmet, ali ne i šta se tačno tamo uči. Sve nam je poznato, a ništa ne znamo. Odgovore na sva ova pitanja pokušaće da pruži nova predstava „Ustav” Reflektor Teatra. Glumac ove predstave Mladen Milojković podelio je sa nama kako je tekla priprema ove predstave i šta su zaključili u tom procesu.

Da li smatraš da su građani i građanke Srbije dovoljno informisani o sadržaju i načelima Ustava naše zemlje?

Smatram da su „grubo” upoznati sa osnovnim zakonom, ali naša građanska svest o tome da se mi pitamo i da mi odlučujemo nije dovoljno osnažena.

„Ustav i prava građana“ naziv je obaveznog predmeta, koji se uči u završnom razredu svake srednje škole, u Srbiji. Imaš li utisak da je ova nastava dovoljna, da bi se mladi uputili u najvažnije principe naše ustavnosti i pravni poredak države u kojoj žive?

Nije dovoljna, jer da jeste setio bih se nečega. Zbog spremanja predstave Ustav, kontaktirao sam svoje prijatelje iz srednje škole. Niko se nije sećao ičega. Neko bi se i setio nečeg (ko nam je predavao, koliko smo bežali…) ali samu suštinu, šta taj predmet znači i koliko je važan za formiranje građanske svesti, niko nam nije otkrio, predočio. Imam utisak da je nekoliko generacija propustilo taj suštinski osećaj razumevanja Ustava, kao brane jedne pravne države.

 

Foto: Milica Šolajić 

Reklo bi se da se u Srbiji Ustav krši na dnevnom nivou. Koji član ili princip našeg Ustava bi izdvojio kao posebno važan, u smislu da je njegovo kršenje najopasnije?

Član 50, Sloboda medija. Mi smo nacija koja obožava rad televizora, u bilo kojim okolnostima. „Neka radi, da nije tiho.”
Smatram da je sloboda medija ono što je ključna odrednica kršenja svega što postoji u državi Srbiji. Vest, čiji izvor zapravo i ne poznaješ, dobija takav spin, koji je toliko kompleksna stvar, složena tvorevina moćne mašine vladajućih, koja ubija u pojam svakog nema tu percepciju da kao građanin sam otkrije šta je izvor, šta je vest, a sta je laž. Javna suđenja i žigosanja sa nacionalnih glasila zamenila su pravne institucije.

Koji član ili princip našeg Ustava je tebi lično posebno važan, odnosno: značajan za vaše poimanje države, društva i prava i obaveza?

Pravo na rad, član 60. Sve sto piše u ovom članu i sve ono što se ne primenjuje je, za mene, najparadoksalnija praksa Ustava. Dostupnost svih radnih mesta – ma važi. Poštovanje dostojanstva ličnosti na radu – aha. Bezbedni i zdravi uslovi na radu? Pa kako uz prikupljanje kapilarnih glasova, uz pretnje i ucene, organizovanog prevoza na mitinge? Hevi staf.

Kada bi danas mogao sam da izmeniš neki deo našeg Ustava, koji bi deo to bio?

Ne bih menjao Ustav. On „samo” treba da se poštuje i primenjuje.


Predstava će premijerno biti igrana na sceni Reflektor Teatra u Dorćol Platzu u Beogradu, prvog septembra u 20h. Ulaznice možete rezervisati na 060 3008886 i kupiti u Reflektor teatru na Dorćol Platz-u ili preko 100 prodajnih mesta Tickets servisa, ili online preko sajta tickets.rs

Foto: Milica Šolajić

IZVOR ZOOMER.RS