Znamo da Ustav postoji, stalno se pozivaju na njega. Znamo i da postoji školski predmet, ali ne i šta se tačno tamo uči. Sve nam je poznato, a ništa ne znamo. Odgovore na sva ova pitanja pokušaće da pruži nova predstava „Ustav” Reflektor Teatra. Glumica Katarina Živković podelila je sa nama kako je tekla priprema ove predstave i šta su zaključili u tom procesu.

Da li smatraš da su građani i građanke Srbije dovoljno informisani o sadržaju i načelima Ustava naše zemlje?

Nažalost, najveći deo građana Srbije nikada nije istražio i upoznao se sa sadržajem i načelima Ustava svoje države. Kada ne znaju načela Ustava i snagu svojih prava, mnogo je lakše njihova prava iznova zloupotrebljavati.

„Ustav i prava građana“ naziv je obaveznog predmeta, koji se uči u završnom razredu svake srednje škole, u Srbiji. Imaš li utisak da je ova nastava dovoljna, da bi se mladi uputili u najvažnije principe naše ustavnosti i pravni poredak države u kojoj žive?

Predmet ,,Ustav i prava građana” je u mnogim školama doveden do nivoa čiste formalnosti. Važnost ovog predmeta ne shvataju ni učenici, a ni mnogi profesori. Većina učenika se ni ne seća o čemu se tačno govorilo na ovim časovima, i to je poražavajuće.

Foto: Milica Šolajić

Reklo bi se da se u Srbiji Ustav krši na dnevnom nivou. Koji član ili princip našeg Ustava bi izdvojila kao posebno važan, u smislu da je njegovo kršenje najopasnije?

Kršenje člana 60 – Prava na rad, događa se često i veoma je opasno jer se na taj način indirektno krši nečije pravo na život. U teoriji, svi imaju jednaka prava da apliciraju za određenu poziciju; u praksi, odabir može zavisiti od toga kog ste roda, nacionalnosti, seksualnosti, religijskog opredeljenja, i sličnih faktora koji nemaju veze sa vašim sposobnostima i talentima. Brojne diskriminisane grupe svakodnevno gube svoje pravo na rad, ili su godinama zlostavljane na radnom mestu. Takođe, nekim ljudima je postalo ,,normalno” da im plate kasne, ili da moraju da tuže svoje poslodavce za isplatu novca koji su pošteno i mukotrpno zaradili. To je jedan od gorućih problema koje treba da rešavamo, udruženim snagama.

Koji član ili princip našeg Ustava je tebi lično posebno važan, odnosno: značajan za vaše poimanje države, društva i vaših prava i obaveza?

Svaki član je važan na svoj način, ali bih izdvojila član 15 – Ravnopravnost polova. Verovatno me ovaj član najviše pogađa jer sam na svojoj koži mnogo puta osetila njegovo kršenje. Muškarci i žene su ravnopravni samo na papiru, u praksi – žene se susreću s diskriminacijom od malih nogu i mnogo teže postižu uspehe u karijeri zbog rodne diskriminacije, a često su manje plaćene za istu poziciju i suočene sa raznim oblicima uznemiravanja od strane nadređenih muškaraca. Isto tako, prva stvar koju će vas pitati na razgovoru za posao, kao ženu, jeste da li imate partnera i da li planirate da ostanete u drugom stanju; ovo je nedopustivo i pogrešno na mnogo nivoa.

Kada bi danas mogla sama da izmeniš neki deo našeg Ustava, koji bi deo to bio?

Dopunila bih član 62 – Pravo na zaključenje braka i ravnopravnost supružnika; omogućivši istopolne brakove. Ljubav je ljubav, svako treba da bude slobodan da voli koga god želi i mogućnost da kruniše svoju ljubav brakom.


Predstava će premijerno biti igrana na sceni Reflektor Teatra u Dorćol Platzu u Beogradu, prvog septembra u 20h. Ulaznice možete rezervisati na 060 3008886 i kupiti u Reflektor teatru na Dorćol Platz-u ili preko 100 prodajnih mesta Tickets servisa, ili online preko sajta tickets.rs

Foto: Milica Šolajić

 

Izvor ZOOMER.RS