POBEDNICE LITERARNOG KONKURSA U PROJEKTU „SUPERGIRLS“ : Devojke mogu sve

U periodu od 1. do 15. novembra 2022, pozvali smo devojke i mlade žene iz Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Bora, Šapca i Vranja, da se uključe u literarni konkurs u okviru projekta „Supergirls“.

Mlade autorke, poslale su svoje pesničke i prozne radove, na teme ženskog odrastanja u Srbiji. O pobednicama literarnog konkursa, odlučivao je sedmočlani žiri u sastavu: Marija Ratković, spisateljica, aktivistkinja i teoretičarka umetnosti; Radmila Petrović, pesnikinja i aktivistkinja i ko-autorke predstave „Devojčice“: Milena Bogavac, dramaturškinja; Ana Ninković – profesorka srpskog jezika i književnosti; Sara Gajović – profesorka francuskog jezika i književnosti; Milena Šibalić – studentkinja Filološkog fakulteta i Milena Perić – pesnikinja i studentkinja Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Glasovi ekipe predstave sabirali su se i računali kao jedan glas. U prvom krugu žiriranja, podeljene su nagrade na lokalnim literarnim konkursima. Iz svakog grada, izabrano je od dva do četiri najuspelija rada, u zavisnosti od interesovanja za konkurs, na lokalu. Svi ovi radovi, ušli su u konkurenciju za glavne nagrade, na nivou čitave Srbije, odnosno:na nivou svih šest gradova, obuhvaćenih projektom „Supergirls“. Tako su odabrane pobednice.    
 • ANĐELA ANDRIJEVIĆ iz Novog Sada, osvojila je TREĆU NAGRADU za pesmu pod naslovom „Apel (ne)vremena“.
 Obrazloženje žirija za dodelu ove Nagrade glasi: „Pesma „Apel (ne)vremena” je društveno angažovana pesma: jasna, direktna, bez mefora i stilskih figura, nalik na politički govor. To je feministička pesma u rimi, sa ogromnim potencijalom za javno izvođenje, na večerima slem poezije, književnim večerima, ali i na ženskim protestima. Anđela Andrijević svojom pesmom mapira mizoginiju u Srbiji i progovara o nasilju nad ženama, seksizmu i stereotipnom predstavljaju žena u medijima. Njena pesma jasno poručuje da je ovoga BILO DOSTA i verujemo da bi ovaj apel potpisale i sve druge devojke i žene, svuda na svetu.
 • DUNJI PAVLOV iz Novog Sada, dodeljuje se DRUGA NAGRADA za pesmu “Nas tri držimo zebu u šaci”.
 Članice žirija Nagradu su obrazložile, na sledeći način: „U pesmi „Nas tri držimo zebu u šaci”, autorka se pita šta je to ženstvenost, veliča ideju slobode da svoje ženstvenosti živimo i intrepretiramo kako želimo, u čemu se posebno ističe motiv ženskog prijateljstva, solidarnosti, međusobnog razumevanja i podrške. Pesnički svet ove autorke nežan je, lirski i intimistički, ali i savremen, pun vešto izvedenih poređenja i metafora.”
 • ANASTASIJI ĐORĐEVIĆ iz Vranja, dodeljuje se PRVA NAGRADA za prozni rad “Pismo jednoj Veri”.
 Obrazloženje žirija za dodelu prve nagrade glasi: „U „Pismu jednoj Veri” autorka priča o ženskoj istoriji svoje porodice: o svojoj baki, svojoj mami i sebi. Umesto priče o transgeneracijskom bolu, ona bira da piše o transgeneracijskoj borbi za bolji položaj žena u društvu. Pismo je lično, a lično je političko, pa na primeru istorije jedne porodice, vidimo kako se ženska iskustva, s godinama menjaju, ali (!) ne sama od sebe, već zahvaljujući hrabrim, mudrim i borbenim ženama, spremnim da se suoče sa svim izazovima života u patrijarhalnom društvu. Tri žene o kojima piše su tri tihe super-heroine: dobri primeri i uzori mladim ženama danas.” Uz zvanično obrazloženje, članice žirija dodale su  kako izražavaju nadu da će pobednica literarnog konkursa Anastasija Đoršević, nastaviti da se bavi pisanjem, bez obzira na važnu, lekarsku karijeru za koju se opredelila.   Pored tri glavne nagrade, dodeljena je i jedna specijalna.  
 • Specijalna nagrada dodeljuje se JELISAVETI PERIŠIĆ za priču bez naslova.
U obrloženju žirija navod se: „Priča bez naslova Jelisavete Perišić, skreće pažnju na ozbiljan problem, o kom se u javnosti nedovoljno govori. To je mentalno zdravlje devojaka i mladih žena danas, kome su ozbiljne pretnje ne samo diskriminatorne prakse patrijarhata, već i ogromna očekivanja da budemo uspešne, lepe i ostvarene u svim ulogama. Autorka takođe ističe i nespremnost zajednice da razume kako se osećaju ljudi sa psihičkim smetnjama, ali – na kraju, njena junakinja dobija pomoć i podršku, koje su joj bile potrebne. Ovo je priča o borbi, prevazilaženju prepreka i pobedi, nad samom sobom. Takođe, ovo je priča koja otkriva veliki pripovedački dar autorke, zbog čega se nadamo da će je Specijalna nagrada ohrabriti da nastavi da razvija svoje pripovedačko umeće.   Pored četiri glavne nagrade, dodeljene su i nagrade u svih šest gradova, obuhvaćenih projektom. To su nagrade na lokalnim literarnim konkursima.   POBENICE LOKALNOG LITERARNOG KONKURSA U KRALJEVU:
 • Treća nagrada dodeljuje se Sofiji Đurić za pesmu „Lutka“.
 • Druga nagrada, dodeljuje se Sofiji Stančić za prozni rad „Bajka o zloj ženi“ .
 • Prva nagrada, dodeljuje se Milici Popović  za prozni rad pod naslovom „Svetu sam potrebna“;
  POBEDNICE LOKALNOG LITERARNOG KONKURSA U ŠAPCU:
 • Druga nagrada dodeljuje se Eleonori Vasić za pesmu „Prokletstvo“.
 • Prva nagrada dodeljuje se Minji Vujović za pesmu „Put zalazećeg sunca“.
  POBEDNICE LOKALNOG LITETATNOG KONKURSA U NOVOM SADU:
 • Treća nagrada dodeljuje se Dunji Pavlov za pesmu „Nas tri držimo zebu u šaci“.
 • Druga nagrada dodeljuje se Anđeli Andrijević za pesmu „Apel (ne)vremena“.
 • Prva nagrada dodeljuje se Dariji Sabadoš za pesmu bez naslova.
  POBEDNICE LOKALNOG LITERARNOG KONKURSA U BORU:
 • Treća nagrada dodeljuje se Neveni Dobrić za pesmu „Ona u mojim mislima“.
 • Druga nagrada, dodeljuje se Đurđini Stamenković za pesmu „Srpska devojka“.
 • Prvu Nagradu ravnopravno dele Anđela Ilić za prozni rad „Mojoj budućoj ćerki“ i Anđela Ilić za pesmu „Teal traka“ . Autorkama iz Bora kao i partnerskoj organizaciji UG „Kokoro“, dodeljuje se i specijalna pohvala za najveći odziv na literarni konkurs.
  POBEDNICE LOKALNOG LITERARNOG KONKURSA U VRANJU:
 • Druga nagrada dodeljuje se Emiliji Anđelković za pesmu „Mila moja devojčice“.
 • Prva nagrada dodeljuje se Anastasiji Đorđević za prozni rad pod naslovom „Pismo jednoj Veri“.
  POBEDNICE LOKALNOG LITERARNOG KONKURSA U BEOGRADU:
 • Treća nagrada dodeljuje se Smiljani Kapunac za pesmu „Dok svećice gore“.
 • Druga nagrada dodeljuje se Ini Stanković za priču „Zamak za devojčice“.
 • Prvu nagradu ravnopravno dele Suzana Stevanović za prozni rad pod naslovom „Devojka“ i Jelisaveta Perišić za prozno delo bez naslova.
Svi nagrađeni radovi, kao i radovi prispeli na konkurs, biće objavljeni u okviru zbirke poezije i proze pod naslovom „Devojke mogu sve“, koja će biti izdata u februaru 2023. Takođe, sve pobednice literarnog konkursa, dobiće prliku da svoj književni i spisateljski rad promovišu, u okviru projekta „Supergirls“. Čestitamo pobednicama i zahvaljujemo se svim autorkama koje su nam poslale svoje pesme, priče i pisma. Takođe, zahvaljujemo se izdavačkoj kući „Arhipelag“ iz Beograda, koja je pobednice nagradila svojim izdanjima. SUPERGIRLS je projekat namenjen edukaciji devojaka i mladih žena, u Srbiji. Projekat ima za cilj da dekonstruiše rodne stereotipe i konstrukte, koji se – tokom odrastanja, nameću devojčicama i mladim ženama; da osnaži mlade žene kroz edukaciju i kulturnu produkciju, kao i da informiše širu javnost o izazovima s kojima se devojčice, devojke i žene sreću u patrijahalnom društvu. Nosilac projekta SUPER-GIRLS je Centar E8 iz Beograda, a partnerske organizacije u implementaciji su:  SOS ženski centar, Novi Sad; NVO Svetlost, Šabac; Grupa Grupa, Kraljevo; KOKORO, Bor i NVO “Naš svet, naša pravila” iz Vranja. Gradovi iz kojih dolaze partnerske organizacije na projektu, ujedno su i gradovi u kojima su devojke i mlade žene, dobile priliku da učestvuju u radionicama, literarnom konkursu, kao i da pogledaju predstavu „Devojčice”. Projekat „Supergirls” realizovan je uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN WOMEN i Evropske unije, u okviru programa „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II”.